powered by www.bluechip.hu

Már a tápkábelek mezőnyébe is megérkezett az RGB őrület

by Péter
2018. June 05. 09:12
Címkék: rgb, tápegység, kábel, led
Az RGB világítás néhány éve még igazi különlegességnek számított, aztán a perifériák mezőnyét gyorsan meghódította, de a dolgok nem álltak meg a gépházon kívül. A gyártók egyre több hardver esetében kezdték alkalmazni a szabályozható LED fényeket, manapság pedig már a grafikus kártyák, alaplapok, memóriák és hűtési megoldások mellett akár RGB-s SSD-t vagy tápegységet is vásárolhatunk, de a fejlesztések még nem értek véget.


A Computex 2018 alkalmával egy újabb területre tört be az RGB világítás, ami már tényleg sokak számára tűnhet óriási túlzásnak. A méregdrága, ám rendkívül minőségi megoldásairól híres Lian Li ugyanis bemutatta az RGB-s tápkábeljét,a Lian Li Strimer-t, mely arra hivatott, hogy a mai trendeknek megfelelően fényáradattal váltsa le a kissé elöregedettnek tűnő egyszerű tápkábeleket.



A megoldás sokkal összetettebb, mint egy egyszerű kábel, hiszen tulajdonképpen egy bővítőkábelről van szó, melyre egy fényréteket csatolhatunk, így létrehozva azt az illúziót a ház látható részein belül, hogy egy világító kábelünk van. A megoldás szinte minden hagyományos tápegységgel és alaplappal kompatibilis, a bővítő csatlakoztatása után arra rá kell pattintani egy világító modult, melyet kétféleképpen szabályozhatunk.

Egyfelől csatlakoztathatjuk a már meglévő RGB-s rendszerünkbe, így a többi hardverrel azonos módon világíthat, másfelől pedig egy saját PCIe kártyát is kapott, mely 4 gombot helyez el a ház hátsó részén, amikkel a színeket és az effekteket váltogathatjuk.



Fontos megjegyezni, hogy egyelőre még nincs kész a végleges változat, könnyen lehet, hogy a PCIe kártyát SATA-s megoldásra cserélik, illetve magán a mechanizmuson is változtatnak majd. Mindenesetre olyan helyen jelent meg az RGB, ahová néhány éve még álmodni sem mertük, ezek után pedig alig várjuk a következő meghódított területet.