powered by www.bluechip.hu

Dodow – a kütyü, ami segít elaludni

by BumbleBee
2018. June 18. 14:52
Címkék: , új, a
A legtöbben stresszes életvitelt folytatunk, ez azonban sokszor nincs jó hatással a testünkre és elménk működésére. Egy felmérés szerint minden harmadik amerikai felnőtt panaszkodik arra, hogy az ajánlottnál kevesebbet tud aludni, és ez összefüggésbe hozható a felgyorsult mindennapokkal. Számtalan oka lehet az alváshiánynak, úgy, mint stressz, terhesség, zajos környezet stb.


A Dodow elnevezésű, egyszerű kis kütyü segíthet az alváshiányban szenvedőknek. A francia Livlab cég fejlesztése csupán fény felhasználásával, a test természetes mechanizmusaira hatva segít gyorsabban elaludni - tabletták nélkül. A működés lényege, hogy a Dodow pulzáló fényt bocsájt ki, aminek az üteméhez igazodik a légzés ritmusa, ez pedig a pulzus és vérnyomás csökkenését kiváltó reflexre hat.

Az eszköz fényt vetít a mennyezetre, melynek ritmusához igazodik a légzés üteme: eleinte percenként tizenegyszer pulzál (ami a normál légzési rátának felel meg), majd percenként hatra csökken, ami olyan lassú, hogy aktiválja a baroreflex nevű mechanizmust, ami a normál készenléti állapotból nyugalmi és emésztési helyzetbe kapcsolja a szervezetet. A Dodow beállítástól függően 8 vagy 20 perc után magától kikapcsol.


Az álmatlanság egyik fő oka a stressz: az elménk nem tud megnyugodni, mivel folyamatosan a munka, iskola, családtagok és más problémák körül forog. A Dodow célja, hogy kikapcsolja a stressz következtében létrejött „üss vagy fuss” mechanizmust, és egyensúlyba hozza az idegrendszert a baroreflex által.

Általában csupán nyolc perc elég hozzá, hogy a test és az elme nyugodtabb állapotba kerüljön. A Dodow nem üt ki, inkább csak felkészíti a testet az alvásra, segít azoknak, akik nem tudják, hogyan aludjanak el.


Az eddigi visszajelzések biztatóak: a felhasználók szerint 2,5-szer könnyebb az eszköz segítségével álomba merülni, ráadásul gyerekek és idősek is eredményesen használhatják.