powered by www.bluechip.hu

Antec P110 Luce túra

by Gergő
2018. July 16. 10:39
Címkék: antec,
Az Antec már több, mint 30 éve van jelen a hűtés, házak és tápegységek piacán. Az egyik kiemelkedő darab a márka Performance sorozatából a P110 Luce számítógépház. A közepes ház minimalista megjelenése ne tévesszen meg senkit, mivel a belsejében minden elfér, amire csak szükség lehet. Rengeteg hely van hűtőknek, ventilátoroknak, meghajtóknak, merevlemezeknek és egyéb alkatrészeknek, és remek látványt nyújt, ha benézünk az oldalán.


A csomagolás

A P110 ház egy egyszerű barna kartondobozban érkezik a felhasználóhoz.




A doboz hátsó részén további információkat találunk a ház robbantott ábrájával.




Mindkét oldalon metalálhatjuk a specifikációkat több nyelven is.




A ház biztonságát a dobozban két meglehetősen nagy hungarocell tartó biztosítja. Emellett pedig puha textil borítással van lefedve a P110.


A dobozban találunk kézikönyvet, jótállási jegyet, tépőzáras szalagot és egy zacskó csavart, ami segít majd az alaplapot, vagy egyéb más komponenst rögzíteni, de akár tartaléknak is megfelelő.

Mi van a dobozban?

Amint kivettük a dobozából az Antec P110 Luce-t, egy egyszerű, letisztult és enyhén aszimmetrikus vonalas kialakítás tárul elénk.




A mérete 230x518x489 mm, súlya pedig 11,7 kg mivel a szerkezet főleg acélból és tömörebb műanyagból készült.




A bal oldalon a hatalmas ablakot találjuk, amely nagyszerű betekintést nyújt a ház belsejébe. A panel teljes egésze átlátszó, így minden részletet meg tudunk majd csodálni a konfigurációból.



A panel esetében akril helyett üveglapot használtak, amit négy nagyobb csavarral tudunk a helyére rögzíteni. A csavarok fején pedig az Antec logó lett szépen ízlésesen elhelyezve.

A jobboldali panel acélból készült, de ugyanazt a szerelési módot alkalmazták, mint az üveglap esetében. Így esztétikusabb marad az összkép.




A tetején egy fémhálós porszűrő található, amelyet mágnescsíkok rögzítenek.

Alatta pedig a rácsos szellőzőnyílás, amelyek a 120 és 140 mm-es ventilátoroknak, vagy 280 mm-es radiátornak biztosítja a légbeáramlást.

Az előlap szép és merész egyszerre, szinte monolitikus hangulata van. A bal felső sarkában a gyártó logóját találjuk esztétikusan elhelyezve.




Az előlapi rész alapvetően műanyagból készült, de kívülről vékony alumínium borítást használtak, ami igényesebbé teszi a ház megjelenését.



Az elülső ventilátor és radiátor szerelvények szélcsatornákkal vannak ellátva a jobb hűtés és teljesítmény érdekében.

A ki/be kapcsoló gombot az előlapi rész tetején találjuk, ami mellett a szokásos sorrendben audio csatlakozók, két darab USB 3.0 csatlakozó és a reset gombok helyezkednek el. A bekapcsológomb mellett van egy plusz gombunk, melynek segítségével a ház RGB LED világítását 7 színben és 3 üzemmódban - statikus világítás, lélegző, vagy ciklusos-állíthatjuk. További különlegessége a háznak a külső HDMI csatlakozó, ami a VR rendszerek használatát könnyíti majd meg a felhasználók számára.

A hátsó részen egy 120 mm-es ventilátor szerelvény található egy előre telepített ventilátorral, emellett tíz szellőzőnyílás és PSU kivágások találhatók.



A hátsó PCI nyílásokból 8+2-t fogunk találni, mivel két nyílás függőleges, pontosan azért, hogy a videokártyát vagy kártyákat függőlegesen is be tudjuk szerelni. Mind a 10 PCI bővítőnyílás csavarral van rögzítve.

A P110 négy műanyaglábon áll, melyeknek alján csúszásgátló habszalagok található. Ugyanígy itt is megtaláljuk majd a mágneses porvédőt.


Mi van a dobazban lévő ”dobozban”?

A belső ugyanazon festést kapta, mint a külső, egységes megjelenést kölcsönözve a terméknek.



A hátlapon találunk egy nagyméretű kivágást, ami segíti a CPU beépítést. Találunk továbbá rengeteg elvezető kivágást és mélyedést a kábelek rendezésére, hogy ne legyen káosz a belsőben.

Pár kábel kilóg az első panelből, mint például a bekapcsológomb, USB és a többi. Ám őket is el tudjuk vezetni, vagy éppen kötegelővel rögzíteni az erre célra kialakított fülekre.

Középen nincsenek kiugró részek, csak tágas beltér, így rengeteg hely marad a videokártyáknak.


A ház másik érdekessége a jobb oldalon lévő sín szerelék - nevezhetjük egyfajta támogató alkatrésznek. Segít elvezetni és elrejteni a kábel rengeteget, és a hosszabb és nehezebb videokártyák megtartására is szolgál.


Az Antec P110 Luce alsó részét egy panel fedi.


A keret felett két 3,5" merevlemeztartó található.


Ezek az elemek bármikor gyorsan eltávolíthatók, ha szükséges.


A felső részről már beszéltünk. Ide tudunk beszerelni egy 120/140 mm-es ventilátort vagy 280 mm-es radiátort.

Hátul található egy telepített 120 mm-es Antec ventilátor.


A számítógépház előlapja könnyen lepattintható és leszerelhető. Ennek köszönhetően könnyebben tudjuk tisztítani a konfigurációt.


A ház alján és tetején, az előlap alatt is találunk mágneses porszűrőt. Az előlapra szerelhetünk 2 darab 140 mm-es, vagy 3 darab 120 mm-es ventilátort.


Az P110 eleje kompatibilis ezenfelül 120/240/280/360 mm-es radiátorral ellátott vízhűtő rendszerekkel is.

Az alaplap mögött hatalmas hely található, ahol kényelmesen el tudjuk rendezni a kábeleket. A kábelvezető nyílásoknak köszönhetően könnyedén és esztétikusan elrejthetjük szem elől a lifegő felesleges kábeleket.


 Az alaplap mögött egy 2x2,5 hüvelykes konzol helyezkedik el , ahova SSD-, vagy HDD meghajtókat pakolhatunk.  
A kis tárolókamrákba két 3,5/2,5 hüvelykes meghajtóegység is elfér.


Csak ki kell húzni a konzolokat oldalról, és már be is pattinthatjuk a meghajtókat, majd visszahelyezzük a panelt.




Az ház alsó részén találjuk a PSU területet. A tápegység helye egy perforált terület, aminek az alján pár gumibetét helyezkedik el.






A másik oldalról nézve láthatjuk a LED világítótesteket is.


Összeszerelt- és kész megjelenés

A távtartókat előre telepítették az Antec P110 Luce-ban. A belső tér kialakítása nagyon rendben van, így az elemek telepítése könnyedén megy.



Rendkívül sok hely van ebben a házban még az extra hosszú bővítőkártyák számára is, így szinte bármely GPU simán beköltözhet. Talán az előlapnál lehet egy kis probléma a vastagabb radiátorok esetén, ezért érdemes a méretekkel tisztában lenni.


A grafikus kártyatartó magassága és hossza állítható. A tartó műanyagból készült, de elbírja a nagyobb kártyákat is.


Az alaplapi tárolóba egy 3,5 hüvelykes merevlemezt tehetünk, és még egy további 3,5” avagy 2,5” merevlemezt.


Két további 3,5” merevlemez is telepíthető a tápegység mögötti részben.


További két SSD tároló található az alsó résznél, amit két slide tálca tesz lehetővé.


A PSU előnyei, hogy elrejti a háttértárolókat és segíti a kábelek elrendezését a kialakításnak köszönhetően.


A széles kiterjesztésű kártyák és VR rendszerek sem jelentenek problémát a P110-nek. Könnyen elérhető a multi-GPU konfiguráció is.


A P110 Luce RGB vezérlővel rendelkezik. Az elülső megvilágítás csatlakoztatva van, és mellé még két másik csatlakozási lehetőséget kapott annak érdekében, hogy képes legyen például az opcionális ventilátorok vezérlésére. Azonban csak a megvilágítás irányítható, így a vezérlő nem helyettesíti a klasszikus ventilátor vezérlőt.


A világítás az előlapon található második gombbal módosítható. A beépített LED-es ventilátor a saját adapterével közvetlenül a tápegységről működik.


A belső panelen még világítást kapott a gyártó logója, ám ez nem állítható, folyamatosan fehéren világít. A előlapon a bal felső sarokban található logó viszont már kapott az RGB világításból és külön állítható. Üzemmódok a logó esetében a piros, zöld, kék, lila, sárga, fehér, neon zöld ás a vaku üzemmód.


Ha PC-t építünk egy P110 Luce-ba, akkor felmerül a hőmérséklet ezzel együtt a szellőzés és hűtés kérdése. A házba épített ventilátorok szép munkát végeznek A jó légáramlás és a porszűrés garantálja, hogy a hardverek tiszták és hűvösek maradjanak. Persze azért minimális porosodással fogunk találkozni, amit – mint minden más esetben – időnként ki kell takarítanunk. További hűtő elemek installálása nem okoz problémát.


Zajszint

Mind a panelek, mind az egész ház kiválóan működnek hangszigetelés tekintetében. Végeredményben nagyon csendes házról van szó: maximális zajszintje csupán 40dB.

Összességében

Az Antec P110 Luce egyszerű kialakítással és jó minőséggel rendelkezik. A minimalista formával szinte bármilyen környezetbe beleillik. Nincsenek rajta kiálló vagy csillogó fényes elemek. Az üveg oldalsó panel kiváló minőségű és remek bepillantási lehetőséget nyújt a konfiguráció belsejébe. A belső tér kényelmesen és egyszerűen építhető fel a kialakításnak köszönhetően. Rengeteg kábelrendezési lehetőséget nyújt; elvezetők és kötöző lehetőségek is rendelkezésre állnak. A grafikuskártya tartó remek megoldás hosszabb kártyák beépítése esetében. Jól működik az RGB vezérlő és szuper megoldás az előlapi HDMI port, így praktikusan tudunk csatlakoztatni VR rendszereket. A kettős kamra kialakítás és a szellőzőnyílások remek szolgálatot tesznek egy alap vagy komolyabb hűtésrendszer kiépítéséhez, amihez rengeteg lehetőséget kínál a ház. Nagy teljesítménynél is 40 dB a zajszintje, amivel kifejezetten csendesnek mondható.

Bár van RGB megvilágítás, az alap ventilátorok ezzel nem rendelkeznek. Emellett a ventilátor vezérlés szintén hiányzik.