powered by www.bluechip.hu

Külső grafikus gyorsító a Blackmagic-től

by Gergő
2018. July 17. 14:00
Címkék: blackmagic, gpu
A Blackmagic márkanév, mely nagy teljesítményű kameráiról ismert, nemrégiben piacra dobott egy külső grafikus gyorsító egységet. Elsősorban professzionális szoftvereken való munka megkönnyítése és gyorsítása volt a cél, mint például a DaVinci Resolve. Nem mellesleg játékok és a VR eszközök használatát is szem előtt tartotta a Blackmagic a fejlesztésnél.

blackmagic egpu

Az eGPU-ban egy Radeon Pro 580 zenél, ami Thunderbolt 3-on keresztül csatlakozik a gépünkhöz. Teljesítménye összesen 85W és zajszintje nagyon alacsony. Az eszközön található még egy Thunderbolt 3 csatlakozó és négy USB 3.1 csatlakozó is.





A Blackmagic eGPU hihetetlenül rugalmasan használható a grafikai teljesítmény javítására és számítási feladatok felgyorsítására. Villámgyorssá teszi a szoftverekben az olyan munkameneteket, mint például a kép- és videószerkesztés, színkorrekció és vizuális effektek. 3D modellezés esetében is remekül teljesít és nagyban csökkenti a renderelési időt.

Játékok és VR játékok is részletgazdagabbak lesznek. Nagyobb felbontású képeket, jobb fényhatásokat, részletgazdagabb textúrákat és stabil FPS számot biztosít a felhasználónak. És igen, ezzel még Mac-en is futnak a komolyabb vasat igénylő játékok.


blackmagic egpu

A formatervezés remekül mutat. Az eGPU burkolata alumíniumból készült, a hűtőrácsok pedig eloxált felületet kaptak, amelyek kiegyensúlyozzák a légáramlást, emellett hatékony hőelvezetést biztosítanak. Ez lehetővé teszi, hogy a változtatható fordulatszámú ventilátor lassabban működjön – ezt persze alacsony teljesítmény mellett -, aminek az eredménye, hogy rendkívül csendes lesz az eszköz. Ez konkrétan 18dB zajszintet jelent. A eGPU állapotát szolidan elhelyezett LED is jelzi a felhasználó számára.

A felszín alatt Raden Pro 580 grafikus processzor zakatol, ami rendkívül gyors számítási teljesítményt eredményez. Ezzel társul a 8GB GDDR5 RAM, 256 memóriasávszélességgel és 36 számolóegységgel, akár 5,5 teraflop feldolgozási teljesítményhez. Így a hivatalos adatok szerint a Radeon Pro 580 másodpercenként 38,4 milliárd texturált képpontot képes kitölteni.


blackmagic egpu

Az Apple által plusz támogatást kapunk a Metal Graphics Technology-nak köszönhetően, amely közvetlen hozzáférést biztosít a GPU-hoz. Ezzel maximalizálhatjuk a grafikai teljesítményt mind az  alkalmazások, mind pedig a játékok esetében.

Az új forradalmian új 40 Gb/s Thunderbolt 3 technológiára épülő eGPU egyetlen kábellel csatlakozik a számítógéphez. A Thunderbolt 3 sebessége lehetővé teszi a számottevő mennyiségű adat átvitelét a számítógépről az eGPU-ra a képfeldolgozás és a gyorsítás érdekében. Említettük már a második Thunderbolt 3 csatlakozót is, ami a nagyfelbontású kijelzők csatlakoztatásának érdekében került a helyére.


blackmagic egpu


A remek grafikai teljesítmény mellett az eGPU jól működik hub-ként is. Csatlakoztathatunk például billentyűzetet, egeret, nagyfelbontású Thunderbolt monitorokat. A HDMI csatlakozónak köszönhetően ráköthetjük 4K monitorokra és TV-re.







blackmagic egpu

Az eszköz masszív beépített tápegységgel rendelkezik, amely a GPU-nak biztosítja az áramellátást, miközben Thunderbolt segítségével biztosítja a laptop töltését. A tápegység 100V-tól 240V-ig használható és IEC tápcsatlakozóval rendelkezik. Egyszóval szinte bárhol használható. A tápegység beépített, így nincs szükség extra tápegységre vagy kábelre.

A Blackmagic eGPU-t elsősorban professzionális videószerkesztés, képszerkesztés és 3D modellezés céljából tervezték Apple felhasználóknak. Egyszerű és kompakt, amivel a felhasználó bármikor erőművet varázsolhat egy MacBook-ból.

A Blackmagic eGPU 699 USD, magyar viszonylatban 228 799 HUF áron lesz elérhető Apple termékekhez.

blackmagic egpu