powered by www.bluechip.hu

Befutottak a 2. generációs AMD Ryzen Threadripper processzorok

by Péter
2018. August 15. 10:29
Címkék: amd, intel, processzor
A processzorok piacán jó néhány évig az Intel szinte egyeduralkodó volt, ám később kiderült, hogy az AMD miért is vett vissza kicsit, hiszen a Ryzen és a Ryzen Threadripper szériákkal sikerült újra komoly versenyt indítaniuk a piacon.
amd ryzen threadripper gen 2 processor


A vállalat nem is olyan régen indította útjára a 2. generációs Ryzen szériát, melyből szinte mindenki ki tudja válogatni a számára legmegfelelőbb darabot, hiszen az irodai gépektől kezdve a kezdő és haladó gamer megoldásokon át a videóvágás és a 3D munka sem jelent gondot a széria néhány tagjának.

amd ryzen threadripper gen 2 processor


Ugyanakkor az Intel-hez hasonlóan az AMD is szeretett volna egy "extrémebb" szériát létrehozni, ahová az igazi nagyágyúkat delegálja. Ez lett a Ryzen Threadripper család, mely nem sokkal az alap Ryzen után megkapta a 2. generációját. A kezdést nem aprózták el, hiszen a nemrég leleplezett AMD Ryzen Threadripper 2990WX 32 magot és 64 szálat kínál, alapját pedig a 12nm-es Zen+ architektúra adja.

amd ryzen threadripper gen 2 processor


Az új processzor kompatibilis az AMD X399-es chipkészletére épülő alaplapokkal, az erejét pedig számokkal is demonstrálta a vállalat. Állításuk szerint többmagos teljesítményben 53%-al gyorsabb, mint az Intel Core i9-7980XE1, míg a renderelési sebességben 47%-al mértek jobb értékeket, mint az Intel Core i9-7980XE4.

amd ryzen threadripper gen 2 processor


Persze gondoltak azokra is, akik játékokhoz vagy streameléshez keresnek egy nagyon komoly processzort, de 32 magra azért nincs szükségük. Nekik a 16 magos, 32 szálas AMD Ryzen Threadripper 2950X lehet a jó választás, mely a gyártó szerint 41%-ot ver az Intel Core i9-7900X-re. 

amd ryzen threadripper gen 2 processor


A két legfontosabb modellen kívül érkezik még a 24 magos Threadripper 2970WX és a belépőkategóriáért felelős Threadripper 2920X, mely 12 magot kínál. Az előbbi modellek már augusztusban a boltokba kerülhetnek, utóbbi kettő pedig október környékén érkezhet meg a polcokra.