powered by www.bluechip.hu

A NASA robbanásbiztos memóriája

by Wolf
2018. August 16. 11:51
Címkék: memória, ssd, merevlemez
A Nasa memóriája túlélte a Challenger űrsikló felrobbanását. Hamarosan ezen fogjuk tárolni a képeinket, ugye?



1986. hanuár 26-án minden készen állt arra, hogy a következő amerikai űrsikló-misszió elstartoljon a légierő közismert Cape Canaveral nevű rakétaindító bázisáról. Több napja halogatták már a startot, mivel hol Floridában, hol a vészhelyzet esetére tartogatott szenegáli és marokkói leszállópályákon nem voltak megfelelőek a körülmények. 


Repülés a pusztulásba

Az ellenőrzések ellvégzése után Francis "Dick" Scobee parancsnok legénységével jelentette a küldetésfelelősöknek, hogy minden készen áll az indulásra a fedélzeten, így a Kennedy Űrközpont és a Houstonban található Küldetésirányítás is zöld utat adhatott a visszaszámolásra. 




A Nasa mérnökeire komoly politikai nyomás nehezedett, hogy minél előbb elindítsák az űrsiklót. Ennek oka a fedélzeten tartózkodó Christina McAuliffe volt, aki a "Tanár az Űrben" program keretében rakományfelelősként utazott a legénységgel. Az űrverseny ekkoriban már lecsengőben volt, és a belpolitikai kommunikációs hatás sem volt jelentős. Az amerikaiak már szívesebben nézték a kedvenc sorozatukat, mint egy szkafanderbe bújtatott civilt rakományfelelősködni az űrben. Akárhogy is, a Reagan kormányzat nyomására a Nasa mérnökeinek nem volt idejük foglalkozni azzal, hogy a hajnali hidegben a segédrakéták tömítőgyűrűi túl merevvé, és ezáltal az üzemanyagtartályai tömítetlenné válhatnak. 



Így történhetett az, hogy a hidegben elindított rakéták 73 másodperccel az indulás után felrobbantak az űrsikló alatt, és szétszakították azt. A hatalmas energia, aminek az űrbe kellett volna repítenie a Challengert szinte teljesen egyszerre szabadult fel, és elpusztított az űrsiklót a legénységével együtt. 




Hogyan lehetséges, hogy mindezt túlélte a fedélzeti számítógép memóriája?

Az űrkutatás nem szereti a modern a számítógépeket, mert megbízhatóság fontosabb számára, mint a teljesítmény.  1986-ban már minden számítógép  RAM-ot, illetve mágnesszalagot vagy lemezeket használt adattárolásra, az űrsiklónak azonban ferrítgyűrűs memóriája volt. A ferritgyűrű a DRAM előtti időben volt a számítógépek közvetlen hozzáférésű memóriája, a Challenger így tárolta viszonylag hosszú időre visszamenőleg a repülésdiagnosztikai méréseket. Ennek a memóriának a tartalmát tudták visszanyerni a Nasa mérnökei.




Mikor tárolhatjuk ferritgyűrűn a fontos családi fényképeinket?

Ez a típusú memória ferritből, más néven alfa-vasból készített apró gyűrűk két vagy háromdimenziós mátrixba rendezett láncaiból áll. Egy ferritgyűrű tárol egy bitet (a polaritás irányától függően 1 vagy 0). A gyűrű megőrzi ezt az egy bitnyi információt a rendszer szétesése esetén is. Készültek néhány tized milliméteres és néhány milliméteres gyűrűk is, a Challenger memóriája 16.384 x 16 bitet tudott eltárolni (az ellenőrzőbitek nélkül), ehhez pedig jó sok kis gyűrű kellett, ugye. A Nasa mérnökei állhatatos aprólékossággal összeszedegették a gyűrűket, sorba rakták őket, és kiolvasták a memória tartalmát, innen tudjuk, mi is történt azon a végzetes napon.

Na most, itt ez a fészbuk poszt rólam, amint a galambokat etetem sajtburgerrel, 42 KB helyet foglal a merevlemezemen, a gyűrűk esetében pedig 32 kilobit/köbláb minimális tárhely/térfogat aránnyal számolhatunk. 




Ez azt jelenti, hogy a fotóm robbanásbiztos tárolásához egy 30 köbcentis kockában kéne tárolnom a ferritgyűrűs memóriamátrixomat. A teljes Instagram albumom tárolására a munkahelyem raktárkapacitása sem lenne elég, és akkor még nem beszéltünk a ferritgyűrűk különösen borsos áráról sem.


De akkor mi a megoldás?

Az adattárolás jövője sokak szerint az SSD, azonban a sérült SSD-kről kimondottan nehéz vagy épp lehetetlen az adatok visszanyerése, míg a merevlemezek esetében csak sok pénzbe kerül. Épp ezért, azok is, akik SSD-t használnak a gépeikben, biztonsági másolatnak megbízható merevlemezeket használnak. De melyik a jobb? A merevlemez vagy a ferritgyűrű?

Vegyük a 2018-as év egyik legjobbjának tartott katonai minőségű merevlemezét a Silicon Power A80-at, 1 TB tárolókapacitással.


NASA ferritgyűrű Silicon Power A80 merevlemez
Ütésálló IGEN IGEN
Vízálló IGEN IGEN
Porálló IGEN IGEN
Robbanásbiztos IGEN NEM
1 köbméteren tárolható képek száma 27 91,6 milliárd

Rögtön látható a különbség az űrtechnológia és a földi használatra szánt eszközök között. Döntsön mindenki belátása szerint.

EZEK IS ÉRDEKESEK LEHETNEK SZÁMODRA

  • Kapacitás 1000 GB
  • Csatoló felület USB 3.0, USB 3.1 Gen 1
  • Kapacitás 1000 GB
  • Csatoló felület USB 3.0
  • Kapacitás 1000 GB
  • Csatoló felület USB 3.0
  • Kapacitás 2000 GB
  • Csatoló felület USB 3.0
24 900 Ft
Nettó: 19 606 Ft
25 900 Ft
Nettó: 20 394 Ft
27 901 Ft
Nettó: 21 969 Ft
33 900 Ft
Nettó: 26 693 Ft
  • Kapacitás 2000 GB
  • Csatoló felület USB 3.0
36 900 Ft
Nettó: 29 055 Ft