powered by www.bluechip.hu

Feiyutech Vimble 2

by Szalay Gábor
2019. January 06. 21:47
Címkék: gimbal, feiyutech
Teszteltük a Feiyutech mobilokhoz fejlesztett gimbalját, amely amellett, hogy remekül simítja ki a rázkódásokat és a mozgást, számos okos funkcióval is rendelkezik.

A Feiyutech minden osztályban jelen van, a nehéz DSLR-eket is könnyeden mozgató AK 4000-től egészen mostani tesztalanyunkig, a mobilokhoz való Vimble 2-ig tart a kínálat. Tapasztalat így van bőven és a cég egyáltalán nem vádolható azzal, hogy a legkisebb termékeiből kihagyja az érdekes funkciókat. A Vimble 2 ugyanis számos érdekességet rejt és nem csak a videósok számára. Alapszolgáltatás, hogy három motorjával három tengelyen stabilizálja a ráerősített mobilt, az sem újdonság, hogy Bluetooth kapcsolaton keresztül képes vezérelni az exponálást és a videófelvétel indítását. Különleges azonban a három különféle stabilizálási mód, a saját app révén megvalósított témakövetés, a beépített teleszkópos szelfibot és a tartozékként mellékelt mini állványláb is. 

Feiyutech Vimble 2 gimbal

Ritka extra, hogy a Vimble 2 power bankként is használható, így szükség esetén át tud adni egy kis energiát a sajátjából a mobilnak. A Vimble 2 félkemény cipzáros tokban érkezik, amely a gimbal mellett egy csuklópántot, egy összecsukható lábat és egy USB kábelt tartalmaz. A tok megfelelően védi a szerkezetet.

Feiyutech Vimble 2 gimbal

Stabilizálás könnyen és gyorsan

A tokból kivéve máris használatra kész az eszközünk, elég betenni a minimum 57, maximum 84 mm széles telefon a rugós tartóba. A rugót elég nagy erővel kell széthúzni, ami elsőre nehéznek tűnhet, cserébe azonban meglehetősen erősen tartja a telefont. Egy lépésről nem szabad megfeledkezni, a kiegyensúlyozásról, amit itt elég egyetlen tengelyen elvégezni. Mindenféle szerszám, csavargatás, szorítgatás nélkül a kis skálával ellátott rudat addig kell kihúzni kattanásonként, amíg telefonunk se jobbra, se balra nem dől. A Vimble 2 akkor is elboldogul a feladattal, ha ezt a lépést elmulasztjuk, de az egyébként 4-5 óra folyamatos használatra méretezett akkuja gyorsabban le fog merülni, mert folyamatosan ellent kell tartania. A bekapcsolás után azonnal videózhatunk, az alapfunkciókhoz ugyanis nincs szükség Bluetooth kapcsolatra, bár így a szolgáltatások csak egy részét tudjuk igénybe venni. Így is aktiválható a három fő stabilizálási mód a funkciógomb egyszeri vagy többszöri lenyomásával. Panning módban a gimbal stabilan tartja a telefont, azonban ha jobbra vagy balra forgatjuk az eszközt, akkor a függőleges tengelyű motor finom lágy indítással követi a mozgást, azaz ilyenkor a vízszintesen haladó téma mozgását kényelmesen a képmezőben tarthatjuk. A másik két tengelyen teljes a kompenzáció. Follow módban nem csak a pásztázást, hanem az előre-hátra billentést is saját kezünkbe vehetjük, azaz ha a Vimble 2-t például előre billentve a telefon is billen, így könnyen válthatunk fölülnézetre. Lock módban bármerre fordíthatjuk a gimbalt, a telefon követni fogja az elmozdulást. A motorok természetesen ilyenkor is dolgoznak, és nem csak a kézremegést szűrik ki. Arról is gondoskodnak, hogy a kezünkkel megindított, még a legjobb szándékunk ellenére is darabos mozgás a telefonra már lágy, fokozatos indítással kerüljön át. A markolatra épített joystickkal manuálisan is mozgathatjuk a motorokat és így a telefont is, így ha a gimbalt állványra helyezzük, vagy letámasztjuk valahova, akkor kivételesen finom mozgásokat érhetünk el.


Feiyutech Vimble 2 gimbal

Extrák

A további funkciók eléréséhez már telepíteni kell a gyártó Vicool nevű appját. A telepítéskor kissé barátságtalan módon meg kell adnunk email címünket és hozzá kell járulnunk, hogy megosztjuk a telefon földrajzi helyzetét az appal – egyikre sem lenne szükség a használathoz. Szerencsére az email címet nem ellenőrzi a szoftver, ha azonban megtagadjuk a lokációnk megosztását, el sem indul. A Bluetooth párosítás után immár a gimbal gombjával indíthatjuk a videófelvételt vagy exponálhatunk és használhatjuk a zoom tológombot is. Az app segítségével használhatjuk a Motion Control módot, amelyben tetszőleges mozgást programozhatunk. Érdemes ehhez a gimbalt állványra helyezni az alján található menet segítségével. Erre a feladatra a tartozékként kapott kis kihajtható háromláb is megfelel, de használhatunk rendes fotós/videóst állványt is. Először is meg kell adnunk az appban, hogy a Vimble 2 mennyi idő alatt hajtsa végre a mozgatást, majd a markolat funkciógombjának négyszeri lenyomásával átválthatunk Moton Control módba. Utána a kívánt kiindulási pozícióba kell forgatnunk a telefont, majd egy gombnyomással ezt eltárolni és ismét beállítani az érkezési pozíciót, majd újra lenyomni a funkciógombot. Ha mindent jól csináltunk, akkor a Vimble 2 azonnal visszaáll a kiindulási helyzetbe és az előre megadott sebességgel végrehajtja a két helyzet közötti átmozgatást. Ez egyaránt használható videós jelent rögzítéséhez vagy panorámafotózáshoz, de tízperces, félórás, órás sebesség kiválasztásával time lapse fotózáshoz is. Sajnos a mozgatás végrehajtása után nincs mód azt megismételtetni vele, mindenképp újra kell rögzíteni a folyamatot így nem lehet utólag szerkesztgetni és finomítani sem. Jópofa apróság, de sokszor jön jó, hogy a markolat széthúzható, így egy kb. 18 centiméteres szelfibotot kapunk, így vlogolás közben a telefont messzebbre tarthatjuk magunktól, hogy több férjen a képbe a környezetből, vagy kényelmesen emelhetjük magasra, illetve engedhetjük le földközelbe. Szintén ötletes megoldás, hogy a markolat elején található gomb nyomva tartásával bármikor átválthatunk a tengelyeket rögzítő módba.


Feiyutech Vimble 2 gimbal

Verdikt

Talán nem is meglepő, hogy a leginkább zavaró videós hiba a kéz rezgéséből és a hirtelen mozdulatokból adódó ideges remegés. A Vimble 2 segítségével azonban nem nehéz professzionális hatású videókat készíteni. Ha csak egy kicsit is figyelünk saját mozgásunkra, a többit megoldja a Feiyutech gimbalja, a végeredmény pedig látványos lesz. A három stabilizálási mód többféle kameramozgás végrehajtására ad lehetőséget, a beépített szelfibottal pedig könnyedén tehetjük érdekesebbé az alkalmazott perspektívákat. A Vimble 2-t így leginkább azoknak Youtube-ereknek és vloggereknek ajánljuk, akik szeretnek kicsi és könnyű felszereléssel dolgozni, de nem akarnak lemondani a profi, stabilizált képhatásról.

 

Akiknek ajánljuk
Vloggereknek
Azoknak, akik igazán szép home videókat szeretnének készíteni
Azoknak, akik sokat utaznak

Akiknek mást ajánlunk helyette
Akik nehéz kamerával dolgoznak
Akiknek fontos az aprólékos mozgásprogramozás