powered by www.bluechip.hu

A Google Térkép és a telefonod kamerája pontosabb helymeghatározást adhat a jövőben

by Karina
2019. February 20. 14:17
Címkék: ad, és, térkép, google, a,

Előfordult már veled, hogy rohansz valahová és az aluljáróból kilépve nem tudod melyik irányba kell elindulnod? Természetesen a térkép mindig a segítségünkre lesz, megmondja hogyan jutunk el a célponthoz és azt is tudja melyik irányba nézünk éppen, legalábbis azt gondoljuk, hogy tudja. Itt egy rögtönzött külföldi térkép, amin jól kivehető, hogy a helyes irány meghatározása nem igazán ment a GPS-nek.


Ilyenkor megpróbáljuk kitalálni melyik utat kell követni, úgy, hogy elkezdünk fordulni a telefonnal és megnézzük, hogy a kék pont ugyan azt az irányt követi-e. Ha nem, akkor ez azt jelenti, hogy az iránytű rosszul van kalibrálva ezért elkezdjük forgatni a telefont míg helyre nem áll. Aztán elindulunk egy irányba és lassan kiderül mégse a jó úton haladunk. Keresünk egy utcatáblát és negyedórával később már meg is találtuk a helyes irányt…

A Google tisztában van vele, hogy ebben a rohanó világban nincs idő arra, hogy 15-20 percet töltsünk a helyes irány megtalálásával, így kifejlesztette a Global Navigation nevű megoldást, amely egyesíti a kamera, a GPS és az iránytű adatait, ami pontosan meghatározza a pozíciónkat.



Ez a technológia Visual Positioning System-re támaszkodik, amely térképeket hoz létre tájékozódási pontok és helyek egyesítésével, így az objektumok körvonalai és jellemzői használhatók a navigációhoz. A Street View segítségével a Google részletes VPS indexet hozott létre, így az eszközök pontosan azonosíthatják pozíciójukat a körülöttük lévő utcakép alapján. A mesterséges intelligencia gépi tanuló algoritmust használ, hogy a telefonok tudják milyen viszonyítási pontokat keressenek abban az esetben, ha például más szögből fotózták az utcát vagy más évszakban készült a felvétel. A Google jelenleg is fejleszti és teszteli ezt a technológiát, mielőtt integrálja a térképalkalmazásba és széles körben elérhetővé tenni.