powered by www.bluechip.hu

Biostar alaplapot vettem a barátnőmnek

by Wolf
2019. July 18. 14:19
Címkék:
A legjobb évfordulós ajándék, mégis elhagyott.


Pont tegnap egy éve jöttünk össze a párommal, ezért egy igazán menő ajándékot vettem neki: egy csúcskategóriás Biostar X570GT8 alaplapot. Ez egy durván jó alaplap, de Kriszta nem értékelte ezt, inkább elmondta, hogy már nem engem szeret, hanem egy osztályvezető-helyettest a Honvédelmi minisztériumban. 

Rögtön le is lépett, de nálam hagyta a macskáját és az alaplapot is. Miután kisírtam magam Azeroth kocsmáiban  Maglorth-tal, a törpével, aki a WOW-os karakterem, alapos tesztnek vetettem alá az alaplapot. Ebben segítségemre volt az új macskám is, akit többször megpróbáltam kirakni az ajtón, de az ablakon mindig visszajött.

Az AMD legújabb Intel-gyilkos processzor-szériája a Ryzen 3000 X570-es chipset közelében érzi jól magát, így ha ezt az alaplapot választjuk, az AM4 aljzatba érdemes egy jobb Ryzen procit berakni. A tápot egy 24 tűs ATX csatlakozón, illetve 8 és 4 tűs EPS tápkábeleken kapja a rendszer, a VRM 12 fázisú.

Három PCI (x16, x8, x4 ), egy PCIe slot van az alaplapon (PCIe 4.0). A Biostar X570GT8 4000 MHz-ig képes támogatni a DDR4 memóriákat, van három M.2 csatlakozónk, az egyik PCIe 4.0 vagyis 32 GB/s sebességen passzírozza az egyeseket és a nullákat. Nagy hűtőbordák vannak mindenhol, és a ventilátor is igencsak méretes: ezt a chipsetet hűteni kell, mint az exem kedélyeit.




Van ezen kívül négy USB 2.0, egy USB 3.1 G1 és egy USB 3.1 G2 csatlakozónk is. A teljes család négy alaplapból áll, szerintem megéri a legjobbat (ezt) megvenni, de ide kattintva bárki átnézheti a részletes gyártói táblázatot.

A Biostar az Asushoz vagy Acerhez hasonlóan egy tajvani (vagy taiwani, ha angolosan írjuk) vállalat, alaplapokat, videokártyákat, ipari és egészségügyi számítógépeket gyárt. Magyarországon nem annyira ismert, de ha rákeres az ember, hamar kiderül, hogy megbízhatónak tartott márka, az angol fórumokon csupa jót írnak róla az emberek. A Biostart alapvetően a jó ár-érték aránya miatt szeretik, ugyanis nem költ marketingre, és cserébe nagyon olcsó. Pont fordítva, mint az exem. A macskát amúgy el lehet vinni, ha kell valakinek, de az alaplapot megtartom.