powered by www.bluechip.hu

OCZ Vector SSD

Az OCZ csúcs SSD-je.

by Blake Dashed
2012. November 28. 09:23
Címkék: ocz, vector, ssd, háttértár
Gyors és nagy teljesítmény, költséghatékonyság jellemzi az OCZ Vector névre keresztelt SSD háttértárat.
Az OCZ VECTOR SDD

Az OCZ SSD meghajtói közül a Vector sorozat tagjai az első olyan megoldások, amelyek házon belül kifejlesztett hardverre és szoftverre alapozó SSD vezérlőre támaszkodnak, hála a PLX és az Indilinx szakembereinek. A szóban forgó SSD vezérlő a Barefoot 3-as típusjelzést kapta és jelenleg elég keveset lehet róla tudni. Aamit biztosan tudunk, hogy a  friss eszköz 65 nm-es csíkszélesség alkalmazása mellett készül, valamint az is, hogy ARM alapokon nyugszik, magórajele pedig 400 MHz. Az ARM alapú rendszerprocesszor mellett az OCZ Aragon társprocesszora is helyet kapott a tokozáson belül. Az új vezérlő nyolc csatornát kínál, amelyek végén 25 nm-es csíkszélességgel készülő, MLC típusú szinkron ONFI NAND Flash memóriachipek lógnak – utóbbiak az Intel és a Micron üzemeltetésében működő gyárból, az IMFT-től (Intel-Micron Flash Technologies-tól) származnak. Ezek a memóriachipek nagyjából 3000 írási/törlési ciklust viselnek el élettartamuk során. 

A Vector sorozatú SSD meghajtók a noteszgépek mellett asztali számítógépekben is helyet kaphatnak - a beszerelés megkönnyítéséhez egy 2,5”->3,5” beszerelő keretet mellékel a gyártó. A Vector család tagjainak csomagjában emellett még egy Acronis True Image licenc is helyet kapott, ami sok esetben jöhet jól: a szóban forgó szoftverrel komplett rendszermentések készíthetőek és állíthatóak vissza, de régi merevlemezünk tartalmát is könnyedén klónozhatjuk vele újdonsült Vector SSD meghajtónkra.

A gyártó hivatalos weboldalán található dokumentum alapján a Vector család tagjai napi szinten, átlagos kliensoldali terhelés alkalmával 20 GB-nyi írást viselnek el.


                        
Felépítés

    

SPECIFIKÁCIÓ: 

SSD megnevezése OCZ Vector 
Tesztelt méret 256 GB (kb. 238 GB formázva) 
Típusjelölés - Formátum 2,5" (7 mm) Típus MLC 
Vezérlőchip Indilinx IDX500M00-BC (Barefoot 3) NAND chip típusa Intel (IMFT) 25 nm (szinkron) SATA szabvány SATA 6 Gb/s 
Olvasási sebesség max. 550 MB/s 
Írási sebesség max. 530 MB/s IOPS 4 kB olvasás max. 100 000 IOPS 4 kB írás max. 95 000 
Olvasási késleltetés NA
Írási késleltetés NA
MTBF 2 millió óra 
Fogyasztói ár kb. 64 000 forint 
Garancia 5 év

Forrás: OCZ Hivatalos Dokumentáció, Lásd weboldal

A Prohardver egy teljes és alapos tesztet végzett el az eszközről. A tesztet az alábbi linken lehet megtekinteni.