powered by www.bluechip.hu

10 klasszikus videojáték ami a járványokról szól

by Lizzy
2020. March 25. 09:27
Címkék:
Maradj otthon, moss kezet, kövesd a helyi egészségügy ajánlásait, és légy biztonságban. Mindannyian tudjuk, hogy a COVID-19 új koronavírus-járványa nem vicc. Sőt vannak olyan videojátékok, amelyek mondhatni felkészítenek minket, a bizarr, váratlan, világszintű, túlélős esetekre, járványokra.

Pathologic Classic HD  - A rejtélyes járvány

Az orosz Ice-Pick Lodge stúdió híres intenzív, egyedi pszichológiai horrorjátékairól, és a Pathologic által lett ismert. Három utazó gyógyítóként egy kis városba indul karakterünk, ahol egy rejtélyes betegség alakult ki. A mi feladatunk az, hogy megtaláljuk milyen járvány érte el a kisvárost.
Már számos más várost teljesen megsemmisített a járvány, és oltás vagy gyógymód nélkül annak elkapása halált okoz. A cél nem csak megmenteni a várost és a lakosokat, hanem fontos, hogy te magad elkerüld a fertőzés elkapását. Bizonyos esetekben a pestis szinte érezhető, gázfelhő formájává válik, amely üldözi az embereket.
A 2005-ös játék eredeti verziója elérhető a Steam-en Pathologic Classic HD formátumban, míg a 2019. évi remastered verzió Pathologic 2 néven kapható.

The Last of Us - Cordyceps
A listán szereplő betegségek többsége vírusos vagy baktérium jellegű, ám a The Last Of Us for PS4 Cordyceps  más útvonalon halad - a gombásodás útján. A parazita gombákban egy olyan mutáció, amely hagyományosan rovarokat fertőz és lehetővé teszi, hogy 2013-ban az emberre is terjedjen. Ez a mutáció megöli a világ népességének több mint felét.
Akik megfertőződőnek az testét a gomba lassan átveszi, lerágja a húst, és vak, kannibalisztikus organizmássá változnak az egyedek. A betegség mind nyálkahártyán keresztül, mind a romló áldozatok által kibocsátott spórák felhőin keresztül terjed.

Crysis 2 - Manhattan vírus

Mi ronthatja tovább az idegenek invázióját? Egy ugyanabban az időben kitörő borzalmas betegség kezdete. A Crysis 2-ben New York Cityben járunk. Miután egy biológiailag kifejlesztett vírus megsemmisítette az emberi populációt. A vírus spórával terjedt el és a sejtek  rendszerének gyors lebomlásával, lágyszövetek rothadásával, hanyag, pustuláns növekedésével kezdődött.
Az idegen Cephből származó drónok, ismeretlen és kellemetlen módon fertőzték meg a szöveteket. Az egyedüli jó hír az, hogy az emberről emberre történő átfertőzése nem könnyű. Nem lehetetlen, de sajnos ez sem akadályozta meg a 25 millió ember megfertőződését.

Tom Clancy's The Division - A zöld méreg

A himlő határozottan nagy nyomot hagyott az Egyesült Államokban, amikor a kontinenst gyarmatosították. A költői igazság az, hogy hasonló dolog történik a The Division-ben is. A környezetvédő, Gordon Amherst kifejlesztette a hiba elhárítását, annak érdekében, hogy a bolygó lakosságát kezelhető szintre állítsa.
Kezdetben New York City-ben szétosztották a zöld méreggel beszennyezett dollárokat a bankjegy-váltókon keresztül. Az esetek 95 százalékában pedig halálos kimenetelű volt, a lakosság többi része pedig genetikai immunitással rendelkezik. A zöld mérget hat különféle kórokozóból állították össze, így rendkívül gyorsan mutálódott és lehetetlenné vált a vakcinával történő megállítása. 

The Secret World - The Filth

MMORPG A The Secret World a műfaj rajongói körében az egyik kedvenc játéknak számít az egyedülálló előfeltevése és beállítása miatt - a játékosok több titkos társaság tagjait irányítják, akik megpróbálják elriasztani az extra dimenziós inváziót az Elder God-októl.
A lények a világban a Filth azaz "mocsok" néven ismert mérgező anyag révén manifesztálódnak, amelyeknek többféle formája van, beleértve a szivárgó fekete folyadékot, fertőző gázokat is. A fertőzés után az alanyok demenciát és pszichotikus viselkedést tapasztaltak, amelyet fizikai mutációk követnek.
A játékot 2017-ben újból kiadták Secret World Legends néven, és most ingyenesen játszható a Steam-en, további fizetett DLC-kkel.

Subnautica - Kharaa 

Subnautica mély tenger alatti világában lehetetlen tartózkodni a Kharaa néven ismert idegen bakteriális fertőzéstől. A Kharaa baktériumok, amelyeket a bolygóra hoztak, ismert, hogy felfedezése óta 143 milliárd élőlény haláláért felelősek. Gyorsan szaporodik, és szinte bármilyen élőlényben megtalálja a gazdatestet, így gyermeteg játékával megcélozhatja az adott bolygót. Az elsődleges tünetek a kiálló zöld ciszták, amelyek másvilágiak, és egyre nagyobbá válnak, amíg teljesen el nem árasztják a gazdákat.

World of Warcraft - Corrupted Blood 

A World of Warcraft 16 éve jelen van, és a Blizzard folyamatosan új tartalommal és egyéb trükkökkel áll elő a játékosok kedvére. Az egyik ilyen történés, a Corrupted Blood betegség bevezetése ami a teljeset kiesett az irányítás kezéből.
Eredetileg csak a Hakkar által a Zul'Gurub-ban alkalmazott státusz hatás lépett át játékosról játékosra, de a fejlesztők nem tudták, hogy átterjedhet háziállatokra és minionokra is. Az Azeroth egész területén elterjedt, alacsony szintű karaktereket ezzel szándékosan megölve, és létrehozva egy digitális járványt. 

Virtue’s Last Reward - Radical-6 
A Chunsoft Zero Escape játékai soha nem voltak nagy slágerek, de az Escape menkülős rejtvényei különlegesek. A sorozat második címe, a Virtue's Last Reward, ahol kilenc ember közül egyet, egy titokzatos ember elrabolt, és arra kényszeríti őt, hogy bizarr: Bizalom és árulás játékot játsszon egy elhagyott raktárban.
A dolgok még ennél is rosszabbra fordulnak, mikor a Radical-6 elnevezésű biogenerált vírust kiadják, és globális jáványt hoznak létre. A betegség miatt az emberi elme sokkal lassabban érzékeli az időt, az őrültség és az öngyilkosság áldozatait idézve elő.
Miközben az eredeti játék 2012-ben érkezett, az első kettő remastered csomagját 2017-ben adták ki Zero Escape: The Nonary Game néven. A játék elérhető Windows vagy PlayStation 4-re.

Dishonored - A patkány pestis  

Dunwall városát, a viktoriánus metropoliszt egy kártevő kórokozó tönkretette. A patkány pestis olyan fertőzést hozott a világra, amely köhögést, elszíneződött bőrt és végül a szemek vérzését okozza halál előtt.
Drága megelőző gyógyszerek léteznek, de Dunwall polgárainak többsége ezt a nem engedheti meg magának. Ez a tervezés által alakul így. A pestist szándékosan a városi nyomornegyedbe vezették be, a szegénység városának megszabadítására tett kísérletként. Mondanunk sem kell, hogy ez nem volt a legokosabb terv...
A játék azóta kiadott egy végleges kiadást a  PlayStation 4  és az  Xbox One-hoz , és választhatsz a Steam klasszikus vagy remastered verziója között.

Deus Ex - A szürke halál

A Deus Ex világában az ember és a gép szorosabban kapcsolódnak egymáshoz, mint valaha, tehát nem meglepő, hogy ennek a jövőnek a betegségei ugyanolyan szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Amikor mikroszkopikus nanitok kerülnek be a genetikailag nem kompatibilis egyének véráramába, az egy gyengítő betegséget okoz. A szürke halál a tüdőben influenza-szerű tünetekkel kezdődik, mielőtt az áldozatoknak halvánnyá válik a bőrszíne. Miután a nanitok elegendő mértékben képesek biomaterializálni, a gazda meghal.