powered by www.bluechip.hu

Hatékony könyvszkennelés akár otthon is

by Lizzy
2021. May 06. 14:28
A digitális éra előtt született könyveknek és nyomtatott anyagoknak előbb-utóbb az a sorsuk, hogy ha érdemesek rá, akkor digitálissá váljanak. Abban azonban nagy a különbség, hogy milyen eszközzel lehet őket a leghatékonyabban beolvasni.

Czur könyvszkenner

Aki próbált már könyvet szkennelni egy olcsó otthoni lapolvasóval vagy egy irodai multufunkciós másológéppel, az pontosan tudja, hogy milyen körülményes, fárasztó és lélekölő feladatról van szó, ráadásul az eredmény sokszor hagy is némi minőségbeli kívánnivalót maga után. A feladatra vannak természetesen speciális robotizált berendezések, amely a legkülönfélébb módokon küszöbölik ki a könyvszkennelés során fellépő számos technikai problémát. Ezek azonban többmilliós megoldások, amelyeket általában csak közgyűjtemények, nagyobb költségvetésből dolgozó digitalizálási projektek vagy ezzel foglalkozó szolgáltatók engedhetnek meg maguknak. Ilyen eszköz például a Treventus ScanRobot, amelyről a digitalizalas.eu oldalon tudhatnak meg többet.

A házi és a nagyipari megoldások között sokáig hiányzott az a lépcsőfok, amely belefér akár egy otthoni vagy kisintézményi digitalizálási projekt költségvetésébe, miközben magas minőséget nyújt és leveszi a gondok legnagyobb részét az operátorok válláról. Ilyen eszközöket kínál a Czur cég is, amelynek a két legnépszerűbb termékét az ET16 Plus-t és az ET18 Pro-t mutatjuk be. A két eszköz között a lényegi különbség a felbontásban van, az ET16 Plus 16 megapixeles, az ET18 Pro 18 megapixeles felvételeket készít. Ezen kívül az utóbbi beépített WiFi csatolóval is rendelkezik.

Könyvszkennelés egy ötletes csavarral

Az ET16 Plus és az ET18 Pro megoldásában valójában nem is szkennelésről, hanem fotózásról, azon belül is reprózásról beszélhetünk. Az eszköz maga egy asztalra állítható speciális reprókamera, amely egy A/3-as területről tud képet készíteni. Az igazi trükk azonban abban áll, hogy a rendszer képes kisimítani a könyvoldalak hajlását. Aki nem akarja kifeszegetni a könyveit, nehogy kár essen bennük, pláne nem akarja róluk levágni a kötést, az különösen értékelni fogja a Czur lézeres megoldását. Az eszköz ugyanis három lézervonalat vetít a beolvasandó területre, amelyek alapján megállapítja az oldalak hajlását, majd az elkészített fotót a nyert adatok alapján síkra korrigálja szoftveres úton. Ezt minden egyes fotónál elvégzi, így végeredményképp minden könyvoldal sima lesz a képen, függetlenül attól, hogy a könyv elején, közepén vagy végén tartottunk. Egy felvételhez 1,5 másodpercre van szükség, könyvek esetében ez természetesen egy oldalpárt, azaz két egymás melletti oldalt jelent.

 Czur könyvszkenner

Kényelmes munka akár lábpedállal is

A Czur ET16 Plus és az ET18 Pro képességei azonban nem állnak meg itt. A csomagban számos hasznos tartozékot találunk. Magán a kamerán kívül egy A/3-as méretű fekete alátétet kapunk, ezen helyezhetjük el a beolvasandó dokumentumokat vagy könyvet. A legötletesebb tartozék az a két sárga színű leszorító amelyet felhúzhatunk az ujjunkra és amelyekkel lenyomhatjuk a könyvlapok széleit, nehogy magától becsukódjanak vagy elmozduljanak a képkészítés alatt. A szkenner szoftvere felismeri a képen a könyvlapok széléire lógó leszorítókat és automatikus eltávolítja azokat a végső képekről.

Czur könyvszkenner

Járulékos előny, hogy így nem fogdossuk össze a könyvlapokat, ami egyaránt fontos lehet a régebbi papíranyagok állagmegóvása és bőrünk épsége miatt is. A csomagban egy külön lábpedált és egy külön nyomógombot is találunk, így nem kell mindig az egér után nyúlkálnunk és akkor is kényelmesen indíthatjuk a beolvasást, ha mindkét kezünkre szükség van a dokumentum leszorításához. Természetesen a vezérlőszoftverben is elindíthatjuk a folyamatot, de van olyan funkció is, amely felismeri, ha lapoztunk és automatikusan készíti el a következő képet.

 Czur könyvszkenner

Az A/3-as felületen belül bármit szkennelhetünk. Nem csak könyveket, hanem papírlapokat, iratokat, magazinokat, térképeket, bármilyen sík, vagy nem feltétlenül sík anyagot. Akár térbeli tárgyakat is! Hagyományos lapszkenner helyett is használható, mégpedig jóval nagyobb hatékonysággal, ugyanis míg egy klasszikus lapolvasó akár 10-20 másodpercet is elszöszölhet egyetlen oldallal, itt nem tart tovább a folyamat 1,5 másodpercnél.

 Czur könyvszkenner

Az egyenletes és precíz megvilágítást az eszközbe épített fehér LED-ek biztosítják, így a teljes felületen homogén képminőséget kapunk. A munkát egy kisméretű felső LCD-kijelző is segíti, de a vezérlőszoftverben, a számítógép képernyőjén is folyamatos élőképet látunk. Nagyon nagy könnyebbség, hogy nincs szükség a dokumentumok pontos pozícionálására. Nem baj, ha kicsit arrább csúszik az oldal az előző képhez sem és az sem baj, ha az oldalak nem párhuzamosak a képhatárokkal. A feldolgozás során a rendszer milyen ilyen problémát megold helyettünk.

Exportálás tetszőleges formátumba és más extrák

Az elkészített képek sorozatát akár csoportosan is feldolgozhatjuk a Czur szoftverével, lehetőség van tömeges színmód választásra, forgatásra, vágásra, egységes méretre hozásra, átnevezésre. Az alapvető kimeneti formátum kép, de a csomagban kapott OCR (optikai karakterfelismerő) szoftver 186 nyelven nyújt karakterfelismerést, így a kimenet lehet akár PDF vagy Word fájl is, amelyben közvetlenül kereshető vagy továbbszerkeszthető szöveget találunk.

Czur könyvszkenner

Az ET18 Pro változat rendelkezik WiFi csatolóval is, ami lehetővé teszi a számítógéptől független működést és a Czur Cloud használatát is. Ehhez mindössze egy mobiltelefonra és Czur appjára van szükség. Ezen felül mind az ET16, mint az ET18 sorozat tagjai képesek videós bemutatók vagy valós idejű prezentációk készítésére, hiszen a kamerájuk alá behelyezhető bármilyen könyv, nyomtatott vagy rajzolt ábra, és akár rajzolhatunk is élő videóban. Így az oktatásban is remekül használhatók. Az eszközökhöz Windows XP, 7, 10 (32 és 64 bit), valamint macOS 10.11 vagy frissebb operációs rendszerekhez használható szoftver jár.


EZEK IS ÉRDEKESEK LEHETNEK SZÁMODRA

  • Típus dokumentumszkenner, könyvszkenner
  • Olvasási sebesség 40 lap/perc
  • Max. optikai felbontás 275 dpi
229 900 Ft
Nettó: 181 024 Ft