powered by www.bluechip.hu

Népszerű csalások mobilon

Az egyre elterjedtebb mobil vásárlások és internetes alkalmazások használata miatt az Android platformra készített vírusok minden eddiginél nagyobb számban jelennek meg.

by Blake Dashed
2012. December 14. 08:35
Címkék: android, mobil
A legnagyobb veszélynek azok a mobil felhasználók vannak kitéve, akik nyitottak az újdonságokra, illetve szívesen élvezik az okostelefonjuk nyújtotta kényelmi szolgáltatásokat. Például vásárolnak, ár-összehasonlító alkalmazásokat böngészgetnek, átutalásokat intéznek és sorolhatnánk.
A SophosLabs 118 országot felölelő statisztikai adatai alapján a leggyakoribb visszaélések a megvásárolható alkalmazások feltört verzióival kapcsolatban figyelhetőek meg. Ezek mellett a legveszélyesebb a Base Bridge malware, amely a háttérben olyan applikációt telepít a gyanútlan felhasználók telefonjára, amely emelt díjas szöveges üzeneteket küld és fogad a telefonról, és a róluk szóló értesítéseket rögtön törli.

1. A malware-ek (trójai vírusok, férgek, adware-ek) nem csak a számítógépeket támadják. Az androidos készülékek sem úszhatják meg ha nem figyelünk.

2. Kártékony mobil alkalmazásokra legtöbbször akkor kell gyanakodnunk, ha egy egyébként fizetős alkalmazást ingyen kínálnak. Érdemes csak a dedikált alkalmazásboltokból választani, és ott végigbogarászni a kommenteket és az alkalmazás jogosultságait.

3. Az ünnepek közeledtével megszaporodnak a hamis Facebook-promóciók és versenyek, amelyeken a részvétel feltétel a személyes adatok közlése. Ne ugorjunk csak úgy bele, az ilyen ajánlatokba.

4. A malware-ek mellett előszeretettel alkalmaznak scareware-eket a mobilos érában. Ezek olyan programsorok, amelyek a felhasználók lelkivilágát célozzák, igyekeznek megrémíteni, és arra sarkallni őket, hogy töltsenek le egy olyan alkalmazást, amire egyébként semmi szükségük ne lenne. Ezek a letöltött alkalmazások általában kártékony kódokat is tartalmaznak.

5.A karácsonyi üdvözlőlapok fogadásánál szintén érdemes körültekintőnek lenni, könnyen előfordulhat, hogy egy malware-vírus lapul a háttérben. Csak olyan üdvözlőlapot érdemes fogadni, megnyitni, amelynek feladója teljes bizonyossággal beazonosítható, és ismerjük is, valamint ugyanezt elmondhatjuk a szolgáltatásról is amelyen keresztül a lap érkezik.

6. E-mail vagy instant üzenet formájában érkező, személyes adatok megadására felszólító különböző felkéréseket, felhívásokat (mint pl. postai küldemény átvétele, banki visszaigazolás, last minute nyaralások, szálloda „sikertelen átutalás”, banki információváltozás) ne töltsünk fel adatainkkal.

7. A kuponozni jó, hiszen kedvezményes áron juthatunk hozzá termékekhez, szolgáltatásokhoz, azonban alaposan nézzük meg, kinek fizetünk értük.

8. Próbavásárló állásajánlat. Egy ilyen munkakör szórakoztató lehet, de egy munkáltató nem kéri rögtön a személyes és bankszámlaadatokat. Járjunk utána a pozíciót kínáló cégnek.

Forrás: MNO, SophosLabs