powered by www.bluechip.hu

Itt a Firefox okostelefon

Az új operációs rendszert és a telefonokat, nagy kíváncsiság övezte

by Blake Dashed
2013. January 24. 08:38
Címkék: firefox, a, , Okostelefon
A hazánkban oly népszerű Firefox fejlesztette rendszer kerül a Mozilla készülékeibe. Az új operációs rendszer feltűnésével felkavarodhat a piac állóvize.

Februárban már elérhető lesz a most megszellőztetett újdonság. A Mozilla nyílt forráskódú szoftver, mint az Android, tehát két készüléke vélhetően/esetleg/remélhetően) barátságos áron lesz elérhető. (Az áruk egyelőre ismeretlen.)

Az operációs rendszerről egyelőre keveset lehet tudni, csak bizakodni lehet benne, hogy nem igényel olyan meglepően erős vasakat maga alá, mint a szintén ingyenes Ubuntu beharangozott mobiljai. Annyi bizonyos, hogy a rendszer HTML 5 alapú.


A kisebbik, Keon nevet viselő, meghökkentően narancssárga, amúgy aggályosan iPhone-szerű készülék fedele alatt egy 1 GHz-es Qualcomm Snapdragon S1 processzor, 4GB ROM és egy 1580 mAh akkumulátor lapul. Megemlíthető még 3.5 inches HVGA kijelző, HSPA, Edge, 3 MP kamera, microSD, Wi-Fi, GPS, és micro USB. Ezektől az adatoktól bizony nem lábad könnybe a hardcore felhasználó szeme.


Némileg jobb paramétereket mutat a Peak nevezetű holmi a 1,2 GHz-es Qualcomm Snapdragon S4 CPU, 4GB ROM és 1800 mAh akkumulátor felszereltségével. Kisebbik testvéréhez hasonló adottságokat mutat, ámde 4,3 inches, qHD IPS kijelzője és 8MP hátsó, 2 MP elülső kamerája van – és szerencsére fehérben pompázik.

Aki nagyon kíváncsi az új operációs rendszerre az szabadon letöltheti a Firefox OS szimulátort, ahol működés közben lehet megtekinteni az új "reménységet".