powered by www.bluechip.hu

Négy magyar is van a világ legjobb fotói között

Kihirdették a Sony World Photography Awards 2013-as fotópályázatának professzionális, nyitott és ifjúsági kategóriájában nevezettek szűkített listáját.

by Zulu
2013. February 06. 10:47
A Sony World Photography Awards idei versenyére 170 országból rekordszámú, közel 122 000 alkotás érkezett, amelyek közül a fotós ipar vezető képviselőiből álló tiszteletbeli zsűrinek kellett kiválasztani azt a párat, amelyek minőségükkel, eredetiségükkel és modern megjelenésükkel kitűntek a többi közül. A beérkezett pályázatok között olyan témájú képek is szerepeltek, mint a szíriai konfliktus, Barack Obama elnöki kampányútja, egy magával ragadó tanulmány a kabuli moziközönségről vagy éppen egy merész kép az állatvilágról. A minden eddiginél nagyobb számú beérkezett pályázat közül négy magyar fotós alkotásai is esélyesek az abszolút és a kategória díjakra.
A világméretű fotóversenyre beérkezett pályázatok közül négy magyar fotós alkotásai is felkerültek a szűkített listára. A professzionális versenyen belül, az „Emberek” kategóriában Gárdi Balázs került be a döntősök közé, míg az amatőrök versenyén belül az „Építészet” kategóriában Forgács István, a „Pillanatfelvétel” kategóriában pedig Nagy Tamás esélyes a győzelemre. A 20 év alatti fiatal fotográfusok versenyén a „Kultúra” kategóriában induló Ilian Filin képviseli hazánkat.

 

© Balazs Gardi, Hungary, Finalist,People, Professional Competition, 2013 Sony World Photography Awards

A szűkített listára került kiváló alkotásokat végignézve bárki megtapasztalhatja, hogyan is látták 2012-t a világ legjobb feltörekvő fotográfusai. Az idei fotópályázatra azonban nem csak fiatal tehetségek neveztek, hanem olyan neves fotósok is, mint a spanyol nemzetiségű Javier Arcenillas, az új-zélandi Robin Hammond vagy az olasz fotós, Paolo Pellegrin.
 


© Balazs Gardi, Hungary,  Finalist, People, Professional Competition, 2013 Sony World Photography Awards

„Nagyon sokat vitáztunk az elmúlt három napban, hiszen mindenki hevesen érvelt az általa bírált kategóriából kiemelkedő képekért” – számolt be a kiválasztási folyamat kihívásairól Catherine Chermayeff zsűritag, a Magnum Foundation igazgatója. „A képek elbírálása rendkívül nehéz szakmai feladat, de a kiválasztott képeket elnézve, megérte az erőfeszítéseket” – fűzte hozzá a zsűri elnöke.
 


© István Forgács, Hungary, Shortlist,  Architecture, Open Competition 2013 Sony World Photography Awards

Astrid Merget, a World Photo Organization kreatív igazgatója egyértelműen megfogalmazta a szervezet célkitűzését, mégpedig hogy megtalálja a világ legjobb kortárs alkotásait és művészeit. A WPO igazgatója hozzátette, hogy a szűkített lista a legjobb módszer arra, hogy felhívja a fotósvilág figyelmét az új tehetségekre.
 


© Tamás Nagy, Hungary, Shortlist, Split Second, Open Competition 2013 Sony World Photography Awards

A szűkített listára került fényképészek pályázatai bemutatásra kerülnek a londoni Somerset Housban 2013. április 26. és május 12. között, illetve az évente megjelenő Sony World Photography Awards 2013-as kiadású könyvében is.
 


© Ilia Filin, Hungary, Shortlist, Culture, Youth, 2013 Sony World Photography Awards

A Nyitott és az Ifjúsági kategória nyerteseit március 19-én hirdetik ki.
 
A professzionális kategória győzteseit április 25-én, egy Londonban megrendezésre kerülő gálaesten hirdetik ki, ahol egyben átadják a L’Iris d’Or-t, azaz a Sony World Photography Awards Professional Photographer of the Year (az év profi fotósa) címet is egy 25 000 dolláros jutalommal együtt a 15 profi kategória győzteseiből választott legjobb fotográfusnak. Az amatőr kategória győztese az Open Photographer of the Year (az év amatőr fotósa) díjjal és 5 000 dollárral lesz gazdagabb, emellett a Sony minden kategória nyertesét a legújabb képalkotási felszereléseivel is megjutalmazza.

Professzionális kategória:
http://www.worldphoto.org/about-the-sony-world-photography-awards/2013-sony-world-photography-awards-professional-shortlist/
 
Nyitott kategória:
http://www.worldphoto.org/about-the-sony-world-photography-awards/2013-sony-world-photography-awards-open-shortlist/
 
Ifjúsági kategória:
http://www.worldphoto.org/about-the-sony-world-photography-awards/2013-sony-world-photography-awards-youth-shortlist/