powered by www.bluechip.hu

Nagy és drága objektív a Nikontól

Ezzel az új objektívvel és a hozzá tartozó telekonverterrel a profi fotósok igen messzire pillanthatnak.

by Blake Dashed
2013. February 11. 07:20
Címkék: , nagy, és, objektív, nikon
A Nikon egy új, rögzített gyújtótávolságú szuper-telefotó objektívet és egy hozzá tartozó telekonvertert jelentett be. Az AF-S TC800-1.25E ED telekonverterrel kiegészített AF-S Nikkor 800mm f/5.6E FL ED VR objektívhez használt csúcskategóriás alkatrészeknek és fejlett technológiáknak köszönhetően kisebb lett az objektív tömege, egyszerűbb lett a kezelése és javult a képminősége. Ez az első Nikkor objektív, mely olyan speciális technológiák és anyagok felhasználásával készült, mint például az elektromágneses rekeszbeállítás és a fluorit objektívelemek, kiegészítve olyan bevált funkciókkal, mint a rázkódáscsökkentés és a nanokristály bevonat.

A Nikkor sorozat legnagyobb gyújtótávolságú tagjaként ez a prémium objektív ideális választás lehet a professzionális sport- és sajtófotósok számára. Amikor nincs lehetőség a téma megközelítésére, az AF-S Nikkor 800mm f/5.6E FL ED VR objektív megteszi azokat a lépéseket, amelyekkel a téma közelebb hozható a fényképezőgéphez. Ahhoz képest, hogy mit tud, az AF-S Nikkor 800mm f/5.6E FL ED VR objektív meglepően keveset, egész pontosan 4590 grammot nyom a mérlegen. Ez az alacsony tömegű, ám erős magnéziumötvözetből készített váznak, valamint a két fluorit objektívelemet tartalmazó, továbbfejlesztett optikai konstrukciónak köszönhető.

Az optikai rendszer 13 csoportba rendezett 20 objektívelemből áll, beleértve két fluorit és két ED elemet. Az első két objektívelem fluoritból készült, ennek köszönhetően könnyebb az objektív elülső része, és hátrább esik a tömegközéppontja, ami lehetővé teszi az objektív kényelmes és stabil kezelését. A fluorit objektívelemek kiváló optikai teljesítményt nyújtanak úgy, hogy még a szuper ED üvegelemeknél is nagyobb fényáteresztést és kisebb fényszórást biztosítanak minimális színeltéréssel. A Nikon nanokristály bevonata pedig minimálisra csökkenti a szellemképet és a tükröződéseket, ezáltal tisztább képek készülhetnek. Az objektív tartalmaz egy görbített felületű meniszkusz védőüveget, és tartozik hozzá egy 52 milliméteres NC szűrő is. 

                 

A kifejezetten az AF-S Nikkor 800mm f/5.6E FL ED VR objektívhez fejlesztett (külön nem értékesített) telekonverter testreszabottan készül az adott objektívekhez, ezzel biztosítva a legjobb optikai teljesítményt az objektív gyújtótávolságának 1000 milliméterre történő megnövelése mellett. Az új objektív a telekonverterrel együtt 17900 dollárba, vagyis átszámítva mintegy 4 millió forintba fog kerülni.

Forrás: Nikon