powered by www.bluechip.hu

WD Red™ NAS merevlemez-meghajtók

A megfelelő meghajtó az otthoni és a kis irodai hálózatra csatlakozó tárolórendszerek számára.

by Blake Dashed
2013. February 27. 12:31
A WD Red merevlemez-meghajtókat kifejezetten az 1-5 rekeszes NAS rendszerek számára tervezték. A meghajtókat kifejezetten napi 24 órás folyamatos működésre fejlesztették ki és olyan nagyigényű környezetekhez tesztelték, mint az otthoni vagy a kis irodai NAS rendszerek.
WD Red névre keresztelt új merevlemez-családot jelentett be a Western Digital, jelenleg 1–3 TB-os kapacitású modellekkel. Az úgynevezett NASware™ technológia biztosítja a nagyobb megbízhatóságot, a jobb teljesítményt és a szélesebb kompatibilitást. Korábban több probléma is volt a WD lemezekkel linux környezetben, amire a gyártó csak úgy reagált, hogy ő sosem mondta, hogy linux-kompatibilisek a termékeik. Lássuk, mitől is változik meg most mindez...


Az asztali merevlemezek asztali gépekhez készültek

Habár az asztali gépekhez tervezett winchesterek olcsó alternatívát jelentenek az üzleti felhasználásra szánt modellekhez képest, esetükben nagyobb a potenciális adatvesztés és/vagy meghibásodás lehetősége, ha egy éjjel-nappal működő RAID-es NAS-szerverbe kerülnek. Az alábbi gondok merülhetnek fel a WD szerint, ha asztali gépekbe szánt merevlemezt NAS-ban használunk:

  • Kompatibilitás: az asztali lemezeket nem mindig tesztelik NAS-ban, így lehetségesek inkompatibilitási problémák.
  • Megbízhatóság: a legtöbb asztali lemez nincs felkészítve átlagon felüli üzemi hőmérsékletre, vagy non-stop működésre, így kevésbé megbízhatóan működhetnek egy NAS-ban.
  • Hibafelismerési funció: az asztali lemezek nem kifejezetten RAID-es környezetben történő felhasználásra készültek, és hibajelző elektronikájuk nem teszi lehetővé, hogy a RAID-vezérlők megfelelőn kezeljék az előforduló hibákat, így előfordulhat, hogy egy bizonyos idő után a lemez kiesik a RAID-tömbből, miközben a hiba valódi oka ezt nem indokolná. A RAID-tömb újraépítése viszont hosszú órákat is igénybe vehet, amely igen csak negatívan befolyásolja a rendszer használhatóságát.
  • Zaj és vibráció: mivel alapvetően egylemezes környezetbe szánják a gyártók asztali gépekhez készült winchestereiket, így egy átlagos ilyen lemez nincs optimalizálva a többlemezes működéshez, ahol nagyobb a zaj- és a vibrációs szint is. Ha ilyen diszket telepítünk többlemezes NAS-ba, a nagyobb vibráció csökkentheti a lemeze megbízhatóságát és az élettartamát.

NASware: az asztali lemezeken túl                                                                                                

WD Red lemezek a gyártó egyedi NASware technológiájára épülnek, mely megfelel azokra a kihívásokra, melyekkel szembe kell néznie egy winchesternek, ha NAS-ban használják – állítja a Western Digital. A WD számos NAS-gyártóval – pl. Synology – működik együtt, hogy olyan termékeket készítsen, melyek garantáltan kompatibilisek ezen gyártók hálózati háttértáraival. Ennek megfelelően speciális firmware-rel (belső szoftverrel) rendelkeznek a WD Red lemezek, amely a diszkek működését hozzáigazítja a NAS-ok működéséhez. A NASware különleges algoritmusa optimalizálja a fogyasztást és a teljesítményt anélkül, hogy a NAS-t üzemeltetők számára fontos egyéb paraméterekben kompromisszumot kellene kötni.

A NASware-nek köszönhetően optimalizált áramfelvételnek köszönhetően jelentősen csökken az áramfogyasztás, és alacsonyabb lesz a lemezek hőmérséklete működés közben. Ezáltal az átlagos megbízhatóság és teljesítmény javul, miközben olcsóbbá válik a NAS hosszú távú üzemeltetése. A fogyasztási adat valóban impresszív, a 3 TB-os Red lemeznél is max. 4,4 wattot mond a gyártó, miközben a jelenlegi 3 TB-os Green lemez 6 wattot igényelt!

A RAID-tömbökhöz igazított hibakezelési mechanizmus megakadályozza, hogy a lemez indokolatlanul legyen kidobva a RAID-ből. A megbízhatóság további növelése érdekében a NASware minimálisra csökkenti az adatok hibás továbbítását, vagy elvesztését hirtelen áramkimaradás esetén azáltal, hogy az aktuális parancs a folyamaton belül mindenképpen befejeződik, mielőtt leállna az elektronika.

Megduplázódott az asztali lemezeknél általános 300 ezres load/unload ciklus is, így a WD Red-ek már 600 ezerszer garantáltan képesek leparkoltatni az író/olvasó fejet anélkül, hogy az tönkremenne. A pár évvel ezelőti WD Green lemezeknél (EADS modellek) ez a szám érte el igen hamar a kritikus értéket, ha linux operációs rendszer alatt (így pl. NAS-ban) üzemeltek a diszkek. Amikor ez kiderült, a WD azzal próbálta elhárítani a felelősségét, hogy ő Windows és Mac operációs rendszerekhez kínálja merevlemezeit. Majd' 4 évnek kellett eltelnie, hogy felismerje, mekkora piaci lehetőség van a NAS-okhoz vásárolt winchesterekben...

Közel 35%-kal magasab az MTBF érték is az asztali gépekhez készült lemezekhez képest. Ez a szám mutatja, hogy átlagosan hány óra üzemidőnek kell eltelnie, mire az első lemezhiba jelentkezik. A Red sorozatnál a WD 1 millió órás értéket garantál, ha egy átlagos NAS-ban átlagos igénybevétel mellett használjuk a winchestert.

                                               

Rendszerintegrátorok számára fontos képességek

A WD Red lemezek a NAS-os környezethez igazított paramétereken túl olyan tulajdonságokkal is bírnak, melyek a rendszerintegrátorok számára nélkülözhetetlenek:

  • Streaming támogatás – a NASware beépített kompatibilitást nyújt az ATA Streaming Feature Set-tel, mely igen fontos a tárhelyet intenzíven használó audió/videó alkalmazások számára, mint pl. a Windows Media Center.
  • SMART Command Transport (SCT) támogatása – a NASware lehetővé teszi a lemez működésének monitorozását és paramétereinek, statisztikáinak kiolvasását a SMART parancskészleten keresztül.
  • Tápellátás-menedzsment – Biztosítja az optimális áramfelhasználást NAS-rendszerekben történő üzemelés közben.
  • BIC teljesítmény – optimalizált fejpozícionálással a BIC teljesítmény érdekében, miközben csökken a fogyasztás és a zajszint.
Forrás: WD

A WD NAS termékei megtalálható a Bluechip kínálatában az alábbi linken.