powered by www.bluechip.hu

Antec Kühler H2O 620 vs Enermax ELC120-TB: csata a vízzel - TESZT

Betekintés az LCLC vízhűtések világába.

by gabi123
2013. April 23. 12:53
Napjainkra a processzorhűtők világa jelentős változáson ment keresztül. Hol van már az, amikor a Slot1-es foglalatú, kazettás Pentium III-on egy apró bordácska és egy pici ventilátor elég volt a központi egység hidegen tartásához. Bár mostanság az Intel és az AMD is igyekszik kiemelt szempontként kezelni a hőtermelést és a fogyasztást, ezt jobbára az Intelnek sikerül a gyakorlatba is átvinni.

Bevezetés

Természetesen a gyári hűtőmegoldások is tökéletesen alkalmasak a mindennapi használatra, de a csend kedvelőinek közel sem biztos, hogy az a zajszint, amit egy gyári hűtő képvisel, hosszabb távon is elviselhető lesz. Egy komolyabb processzorhűtés beszerzését általában két ok indokolja: alacsonyabb zajszint és üzemi hőmérséklet,vagy a tuning. Esetleg mindkettő. 


Éppen ezért a hatalmas méretű léghűtések kora is beköszöntött, különféle kiegészítő technológiákkal felvértezve: hőcsövek, hőkamrák (vapor-chamber), stb. Ennek eredményeként ezek a minőségi hűtések bármilyen processzorral képesek elbírni tuning mellett is, de árukat 10 000 és 20 000 forint között kell keresni. Egy másik alternatíva, hogy a levegő helyett a vizet használjuk közvetítő közegnek. 


Egy komoly szett, vagy egy egyedileg megépített rendszer még ma is sokba kerül, mondjuk 30-40 000 forinttól indulhat, de az olcsóbb vízhűtésekre mutatkozó igényt felismerte az Asetek, aki az elsők között alkotta meg az LCLC rendszereket. Low cost liquid cooling – olcsó vízhűtés, találó az elnevezés. Persze a költségcsökkentésnek ára van, a pumpa bekerült a blokk fölé, a hőleadó felület kisebb, ahogy a teljesítmény is. Van azért előny is, ezek a rendszer kompaktságuk révén bárki számára könnyen beszerelhetőek és a legtöbb ház képes fogadni őket. 

Az elgondolás tehát jó, és ha a vételár is jó hűtőteljesítmény/zaj aránnyal párosul, akkor miért ne választhatnánk LCLC vízhűtést, amely teljesen gondozásmentes, használata egyszerű és gyakran széles kompatibilitási listával rendelkezik? Következő tesztünkben két modell segítségével igyekszünk kitekintést nyújtani ezeknek a hűtéseknek a világára, méghozzá nem is akármilyen nevekkel, ugyanis egy Asetek és egy Enermax példány bizonyíthatja rátermettségét és egy 2500K processzorral épített rendszeren. Vágjunk is bele!

1 2 3 4 5 6