powered by www.bluechip.hu

Antec GX700: a katonaság a PC szolgálatában

Jelen cikkünkben az Antec military stílusú tavaszi újdonságát mutatjuk be olvasóinknak.

by gabi123
2013. May 29. 18:40
Egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk Antec számítógépházakkal, jobban mondva egy sokoldalú merítést igyekezünk olvasóink elé tárni a gyártó palettájáról. Volt, ami ár/teljesítmény mutatójával hódított, volt, ami a szépségével, és volt, ami az egyedi megoldásaival.

E három jellemző közül bizonyos százalékban mindegyik igaz lesz bemutatónk mostani szereplőjére. Ezúttal is számítógépházról lesz szó, újfent az Antec kezei közül, mely termék a cég tavaszi újdonsága, egyediségével azoknak igyekszik kedvezni, akik szimpatizálnak a military stílussal, a katonai életérzéssel. Ezt a fő célkitűzést a produktum neve kevésbé tükrözi, hiszen Antec GX700-ra lett keresztelve, de ha megpillantjuk, miről is van szó, azonnal egyértelművé válik minden! Kezdjünk is bele!

Antec GX700

Külső


Ha valamilyen katonai dologról van szó, akkor azonnal sötét színek, elsősorban a fekete és a zöld jutnak eszünkbe (kivéve ha nagyon déli, vagy nagyon északi hadszíntérről van szó). Ehhez igazodva az Antec tervezői is a két legáltalánosabb színt vették elő, a GX700-on a fekete és  a khaki zöld osztozik, körülbelül 80 – 20 százalék arányban.  Feketék az oldallapok, a ház alja, a hátlap, a fedlap, és az előlap kerete, a khaki pedig az előlapi szellőzőrácsra, az 5,25”-os bővítőhely lemezekre és a GX700 tetején lévő kivezetésekre, illetve szabályozóra jutott. 


Azt mindenki eldöntheti, hogy az adott stílus tetszik-e neki, vagy sem, de az kétségtelen, hogy a GX700 megnyerően és hitelesen adja vissza a katonai stílust. Annál is inkább, mert erre a részletek is nagyon rájátszanak, amit eddig nem is említettünk. 


Elég, ha megnézzük az előlapi szellőzőrács formáját, és az annak közepére elhelyezett ezüst színű Antec GX700 jelzést, ami valójában egy dögcédula. A rács négy sarkában kézzel is eltávolítható csavarokat találunk, ha ezeket kiszedjük, a rács könnyedén kivehető, és azonnal hozzáférünk a porszűrő betéthez, mely ezek után szintén eltávolítható, így könnyedén tisztítható.  


A középtájon elhelyezett bekapcsoló gomb piros, a reset fekete. Az 5,25”-os bővítőhelyek takarólemezeit khaki-re festették, ráadásul fémből vannak, rögzítésük pedig nem a hagyományos pattintós módon történik, hanem a két szélükre helyezett rögzítőpántokkal. Egyedi és ide illő megoldás. A ház teteje felteszi az i-re a pontot. Az előlapi kínálat, mely ezúttal felső elrendezésű, két USB 3.0-ból, két USB 2.0 portból, egy fejhallgató kimenetből és egy mikrofon bemenetből áll, melyeket egy khaki színű, szegecselt zöld fém keretbe helyeztek. 


Mellettük egy  fekete-sárgán satírozott fedeles kapcsoló pihen, ami alatt elsőre a rakéta indító gombot sejtenénk. Valóban egy piros kapcsolót rejt a takaró, de ezzel bombát nem fogunk pályára állítani, három állapotának köszönhetően viszont tökéletesen alkalmas a házhűtő ventilátorok fordulatszámainak szabályozására. Jó húzás lett volna a bekapcsoló gombot és a  resetet és ilyen megoldással felapplikálni. 


Nem csak azért, mert borzasztóan jól néz ki, hanem mert rejtve marad az illetéktelen kezek, például kisgyermekek elől. A fedlap további részét egy kimagasított terület tölti ki, méhkaptáros szellőzőrácsos kialakítással. Ide természetesen ventilátorok, vagy akár vízhűtés radiátora kerülhet. Mivel két darab 14 vagy 12 cm-es légkavaró is felszerelhető, igen nagy szabadságot kapunk a variálhatóságra, a dupla radiátorok alkalmazása sem akadály. 


Az oldallapokat tekintve nem tudunk sok meglepetéssel számolni. A jobboldali (alaplap mögötti) egy teljesen egybefüggő fekete felület, míg a másik oldalra egy szellőzőrácsot azért elhelyeztek a gyártáskor, amihez 12 cm-es ventilátort csatlakoztathatunk. Ez úgy van betájolva, hogy éppen a bővítőkártyákra, különösképpen a videokártyára juttassa a hűsítő levegőt.


A hátsó rész a várakozásoknak megfelelően olyan, amilyet 2013-ban egy minőségi háztól elvárunk. Legfelül két darab, 27 mm átmérőjű, gumírozott lyukat találunk, ezek természetesen a vízhűtés csövezésének ki-, illetve bejuttatására szolgálnak. Az biztos, hogy az átmérő nem lesz korlátozó tényező. Alattuk figyelhető meg a szabályos körökből kialakított szellőzőrács, amihez 12 cm-es ventilátor rögzíthető. Ezt a gyárban meg is tették, és egy Antec légkavaró vár arra, hogy megkezdhesse a szolgálatot. 


A hátlapi panelt fogadó kivágás természetesen mellette található, az élek gondosan megmunkáltak, nem sorjásak, nem vágnak, ahogy azt elvárjuk. Ezután jönnek a bővítőkártyák kivezetései, szám szerint hét darab, ami az átlagosnak megfelelő. Pozitívum, hogy a rögzítés kézzel is könnyen tekerhető csavarokkal történik, kívülről, amit a kíváncsi szemek elől egy műanyag takaró elem fed el. Ez viszont nem csavaros rögzítésű, kézzel bármikor kipattintható. Ami kissé negatívum, hogy a takarólemezeket kitöréssel lehet eltávolítani, azaz a későbbiekben nem visszahelyezhetőek. 


Ha tehát egy nyílás üresen marad, egyszerűbben jut be a por és a szennyeződés, igaz, ha nehezebben is, de ezt a lemezeken kialakított rácsokon ugyanúgy megteheti. Az elhangzottakból már kikövetkeztethető, hogy a tápegység ennél a modellnél alulra kerül, ami szintén megfelel a mai trendeknek. Piros pont, hogy a PSU mindkét pozícióban beszerelhető, azaz lefelé és felfelé néző ventilátorral egyaránt. Azt természetesen mondanunk sem kell, hogy az oldallapok rögzítése is „ujjbarát” csavarokkal lett kivitelezve. 


Vessünk egy gyors pillantást a GX700 aljára! Ha úgy döntenénk, hogy a tápegységet abban pozícióban helyezzük el, amikor a ventilátor a ház alól szívja be a levegőt, ezt nyugodt szívvel megtehetjük, hiszen a szellőzőrácson túlmenően egy merev, erős porszűrő betét védi, ami pillanatok alatt, egy mozdulattal eltávolítható, kitisztítható, majd visszahelyezhető. Amik fekete pontot érdemelnek, azok az Antec GX700 talpai. Masszív, de merev műanyagok korongok. Ezek biztosan nem nyelik el a házban keletkező rezgéseket, ami így át fog jutni a GX700-at tartó közegre, például az asztalra is. A lábak egyébként a szokásosnál magasabbak, körülbelül 2 cm-esek, így a táphoz könnyebben tud bejutni a friss levegő.


Hogy egy kicsit jobban el tudjuk képzelni a GX700-at a térben, itt vannak a pontos adatok: 500 × 450 × 200 mm. Ez egy átlagos méretű, illetve annál talán egy kicsit vékonyabb miditorony. Tömege 6,26 kg, de ennek egy komolyabb részét az oldallapok teszik ki, azokat eltávolítva a GX700 jelentősen „megkönnyül”, a stabilitást mégsem érheti panasz, az acélváz (0,8 mm) több helyen meg van merevítve, így a szerkezet atomstabil. Lássuk is, hogy fest a belső tér!


1 2 3