powered by www.bluechip.hu

Ubuntu Edge - Ez most nem sikerült

Sajnos nem sikerült összeszedni a 32 millió dollárt.

by Blake Dashed
2013. August 27. 10:18
Az egész világ együtt izgulhatott az Ubuntu Edge kampányért. Sajnos a kitűzött cél nem sikerült, de ettől eltekintve jó volt látni, hogy mire nem képes a Linuxos közösség. Több neves ember és cég is csatlakozott a kampányhoz.
De mi az az Ubuntu Edge? És mi volt ez a kampány?

A Canonical bejelentette az Ubuntu Edge projektet, melynek célja egy Ubuntu alapú, csúcskategóriás mobiltelefon tervezése és gyártása. A tervek szerint a készülék gyártásának beindításához szükséges pénzt közösségi összefogásból gyűjtené össze a Canonical. Az indiegogo.com közösségi gyűjtőoldal célja 32 millió USA dollár összegyűjtése 31 nap alatt, vagyis 2013. augusztus 21-ig. A támogatók az első napon 600 dollár, ezt követően 830 dollár befizetésével szerezhetnek jogosultságot a telefonra, amelyet várhatóan 2014. májusában kaphatnak majd meg. Azok, akik nem tudnak ennyi pénzt szánni a telefonra, de egy jelképes összeggel szívesen hozzájárulnának a projekt sikeréhez, 20 dollárt ajánlhatnak fel az oldalon. Ezt jómagam és az Androgeek pár szerkesztője meg is tette. Próbáltam rábeszélni az itteni embereket arra, hogy egy kevés összeggel támogassák a projektet, hiszen ez tényleg egy olyan dolog ami kicsit fordítana az okostelefonok piacán. De sajnos nem sikerült, mert többen odavannak az "okosórákért" aminek persze nem sok értelme van, ha van a zsebedben egy okostelefon is. (De ez majd egy másik cikk lesz.)

         

A tervek szerint az Ubuntu telefon egy 4,5 inches 1280x720 pixeles felbontású kijelzőt kap, amelyet zafírkristály véd majd. Ez az anyag olyan kemény, hogy csak gyémánttal lehet megkarcolni, így a leendő tulajdonosnak csak arra kell figyelnie, hogy ne abba a zsebébe csúsztassa a telefont, amelyikben a gyémántjait is tartja. A telefon a gyártás során elérhető, legjobb teljesítményű 4 magos ARM CPU-val, 4 GB memóriával és 128 GB háttértárral érkezik. A szilícium-anód technológiájú akkumulátor pedig lehetővé teszi, hogy kis méretben is nagy energiakapacitás álljon rendelkezésre.






Az Ubuntu Edge telefon egy dual boot készülék lesz, amely az Ubuntu mellett Android futtatására is lehetőséget biztosít majd. A telefonra külső monitort, egeret és billentyűzetet kötve pedig egy teljes értékű Ubuntu desktop rendszert kapunk. Ez a funkció megjelenéskor csak Android alól lesz elérhető, az Ubuntu for Android segítségével, azonban egy frissítésnek köszönhetően kicsivel később Ubuntu alól is működni fog majd ez a funkció.




A cél 32 millió USD összegyűjtése volt a közösségi gyűjtések szervezésére szakosodott Indiegogo oldal segítségével. Az Ubuntu Edge ugyan minden korábbi rekordot megdöntve 12,809,906 dollárt gyűjtött össze közel 20 ezer ember támogatásával, ez sajnos nem volt elegendő a cél megvalósítására. Bár az eredeti célt végül nem érték el, a kampány más szempontból kifejezetten sikeresnek tekinthető: a világ vezető híroldalai követték az Ubuntu Edge kampányt, többek között például a The Verge, az Engadget vagy a BBC. Az Ubuntu Edge kampányát sokak mellett támogatta Stephen Fry és a világ egyik legjelentősebb pénzügyi hírszolgáltató vállalata, a Bloomberg. Bár az Ubuntu Edge végül nem valósul meg, azonban az Ubuntus telefonokról nem kell lemondanunk. A Canonical továbbra is együttműködik a gyártókkal és a szolgáltatókkal, hogy a terveknek megfelelően jövőre piacra kerüljenek az ubuntus készülékek.

Közben az is kiderült, hogy mindenképpen kijönnek egy telefonnal 2014-ben. De az egy "butított" verzió lesz, ami nem fog ennyi mindent tudni, mint a kampányban szereplő. Ha úgy nézzük akkor így is elégedettek lehetünk, hiszen az Ubuntu Edge kicsit kiszakít az iPhone unalmas és nagyzolós világából és az Androidos hyoplásból.