powered by www.bluechip.hu

Mit várhatunk a memória piacon a Hynix gyárában történt baleset után?

Tényleg akkora a baj, mint amilyennek látszik!

by ToothPeeter
2013. September 10. 11:30
Címkék: , memória, baleset.hynix
A napokban körbejárta a sajtót a hír, miszerint robbanás történt és tűz pusztított a Hynix wuxi-i gyárában. A tűz és a pusztítás mértékéről azonban teljesen eltérő híreket lehetett olvasni, voltak források, akik szerint a gyár teljes egészében leégett, voltak akik viszont a pánikot csökkentendő pusztán jelentéktelen, a gyártást nem érintő tűről számoltak be.

Jelenleg az tűnik valószínűbbnek, hogy a tűz komoly károkat okozott, aminek következményeit hosszan érezni fogjuk. Első körben érdemes tisztázni, hogy milyen nagy fontosságú üzemről is beszélünk. Ipari források szerint, a Hynix ebben a gyárban állította elő a világon felhasznált memória chipek mintegy 30%-át. Az előzetes kárfelmérések alapján a termelés nagyjából 50%-al csökkenhet a tűzeset után.




A tűz hírének terjedésével egy időben emelkedtek az IC[1]*-k árai is, 4 órán belül 10%-ot, de a probléma méretét jellemzi az is, hogy a nagy memória márkák (GEIL, Corsair, Kingston, …) cégek azonnal felfüggesztették az áruk szállítását, valamint azóta sem adtak ki árlistát a partnereik részére.




Időben behatárolva rövidtávon a piaci pánik miatt mindenképpen emelkedés várható, melynek mértéke a 20-40% közé tehető. Ezen felül sokan nem számolnak azzal a tényezővel, hogy a memória IC-k ára nagyon sok esetben adják egy termék árának jelentős részét. A Nand flash chipek drágulása a mobil eszközök árára fognak negatív hatást gyakorolni, de emelkedhetnek a pendrive-ok, winchesterek, memóriakártyák árai is. A DRAM árak emelkedése a memóriamodulok, és előre összeszerelt gépek árára lesz negatív hatással. A GDDR5-ös chipek áremelkedése pedig egészen biztosan emelni fog az egyébként sem olcsó videokártyák árain is, tehát egy elég átfogó, az egész iparágat befolyásoló hatással kell számolnunk a tűz következtében.

 


Aki gépvásárláson, bővítésen gondolkozott, az mindenképpen gondolja meg, hogy meg tudná-e finanszírozni a tervezett beruházást már most, mert az árak idehaza is lekövetik a nemzetközi trendeket 1-3 munkanap leforgása alatt. Amit mi tapasztaltunk, hogy a memória modulok esetében a piac már az elmúlt hét második felében végrehajtott egy minimum 10%-os árkorrekciót, amit vélhetően újra meg fog lépni, amint újra elérhetőek lesznek a gyártói árlisták, melyek valószínűleg 20-25%-kal magasabb árakat fognak tartalmazni a két héttel ezelőtti listákhoz képest.



[1]* Az IC nyomtatott áramköri lapkát jelent, tulajdonképpen magát a memóriachip-et elnevezése az IC.