powered by www.bluechip.hu

Seagate - A tabletekben is lesz merevlemez

Ahogy várható volt a tabletek is fejlődnek és egyre gyorsabbak, okosabbak lesznek.

by Blake Dashed
2013. September 11. 11:30
Címkék: merevlemez, is, a, -, seagate,
A Seagate a weblapján kiadott információ szerint, hamarosan minden tabletbe lehet merevlemez, ami nem csak gyors, de rengeteg hellyel is szolgál.
A Seagate Ultra Mobile HDD-k kifejezetten olyan hordozható eszközökhöz készültek, mint a tábla PC-k. Nem csupán nagyon kicsik és vékonyak, de rendkívül robusztusak is. Ellenállnak a hőségnek és a rázkódásnak, és még azt is túlélik, ha a tábla PC nagyot esik. A gyártó minden háttértárolóba 16 megabájt gyorsítótárat és 8 gigabájt flashmemóriát integrált.

                            

Mindegyik termékhez egy szoftvert is mellékel a cég, a Dynamic Data Driver program gondoskodik arról, hogy a winchesterek egyszerre legyenek alacsony fogyasztásúak és nagy teljesítményűek. Mindez azt eredményezi, hogy az Ultra Mobile HDD-kkel szerelt táblagépek a gyártó közleménye szerint ugyanannyit fogyasztanak, mint egy 64 gigabájt flashmemóriával ellátott készülék, míg sebességben megközelítik a 16 gigabájt flashmemóriát tartalmazó modelleket. A szoftver ráadásul felhasználja az integrált mozgási és hőszenzorok adatait, azért, hogy elkerülje a merevlemezek károsodását. A Seagate egyébként azt a nézetet képviseli, hogy a tábláknál elsősorban a kijelzők sérülhetnek meg egy esésnél és nem a háttértárolók.

A fogyasztás 0,14 watt, üresjáratban 0,47 watt, míg üzem közben 1,4 watt. A 2,5 hüvelykes, 5400 percenkénti fordulatszámú HDD-k súlya 93 gramm és támogatják a SATA 3.0 szabványt. Adattovábbítási sebességük 600 MB/s. Az Ultra Mobile HDD modellek egyaránt elérhetők lesznek önállóan és az Seagate Mobile Enablement Kit részeként is. A gyártó sem bevezető árat, sem megjelenési időpontot nem közölt.

De amennyiben kicsit előrelátóak vagyunk, akkor valószínű, hogy 2014 eleje környékén debütálhat az első ilyen eszköz. Hatalmas áttörésnek is nevezhetjük, hiszen a tabletek eddigi legnagyobb gondja a tárhely volt. Az SSD megoldás, de roppant drága ami így befolyásolja a termék árát is. Gondoljunk csak a Microsoft Surface-re.