powered by www.bluechip.hu

Gépajánló – A méret ezúttal nem számít

Gamer konfiguráció mini-ITX köntösben.

by ToothPeeter
2013. September 13. 15:40
Manapság egyre kompaktabb megoldások közül válogathatnak azok a felhasználók, akik szeretnének maguknak egy kicsi, de erős konfigurációt építeni. Aki az abszolút legkisebb megépítésére törekszik, az dönthet az Antec ISK szériájába épülő konfiguráció mellett, de itt azért a hely szűkössége még kompromisszumokra szorítja a felhasználókat. Most egy olyan mini ITX-es házat szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, ami kis mérete ellenére is nagy szabadságot enged a gépépítőnek, és lehetővé teszi akár komolyabb VGA beépítését is.

Ahogy azt már gondolom sokan sejtették, mai alanyunk a Bitfenix Prodigy, egy igazi kis erőmű otthona, amelybe mára olyan teljesítményt tudunk beépíteni, amelyet pár éve még egy EATX-es konfiguráció tulajdonosa is megirigyelt volna.

 A ház: ( 23330 Ft )

A Prodigy sikerét két dolognak köszönheti. A külső formavilágot remekül eltalálta a Bitfenix, gyakorlatilag nagyon kevés embertől hallottam eddig, hogy nem tetszett nekik a Prodigy formája. A nagy sikerre és a sok-sok eladott mennyiségre való tekintettel a Bitfenix a színválaszték bővítése mellett döntött, így mára a kezdeti fekete mellett vörös, narancs, kék, és zöld színben is elérhető a Prodigy, valamint egész sor kiegészítővel, utólag megvásárolható panelekkel alakíthatjuk egyedivé a megjelenését.

Az alaplap: ( 69 540 Ft )

Nem is olyan régen még 1155-ös platformot javasoltam volna, az ASUS P8Z77-I DELUXE alaplapjával, azóta viszont megérkezett és kapható idehaza az ASUS MAXIMUS VI IMPACT, mely az 1150-es foglalat előnyei mellett egészen elképesztő mennyiségű extrát hoz ennek a mérettartománynak a megszokott tulajdonságaihoz képest.


Processzor: (88 730 Ft )

Nem is lehet kérdés, ebben a fenevadban nincs helye kompromisszumnak, ide az I7-4770K kell.




Processzorhűtő: (15 800 Ft)

A komplett vízhűtő megoldások között kiemelkedően jó ár/érték aránnyal bíró Antec H2O 620-asát választottuk, mely teljesítményében semmiben sem marad alul a nála jóval drágább de hasonló méretű hűtőradiátorral ellátott riválisokkal.


 

Memória: ( 46 900 Ft )

Szintén nem rég debütált a GEIL EVO POTENZA termékcsaládja, melyet kifejezetten az érzékeny Haswell processzorok memóriavezérlőjéhez optimalizáltak, így nem is lehetett kérdés, hogy a konfigurációhoz a színben is tökéletesen az alaplaphoz passzoló GEIL EVO POTENZA 16Gb-os CL9-es időzítéssel érkező GPB316GB1866C9DC modelljét választottam.





SSD: ( 46 060 Ft )

Az SSD-k használata egyre elterjedtebb, hiszen használatuknak számos pozitív velejárója van a programok sebességére, beleértve ebbe az operációs rendszertől kezdve gyakorlatilag az összes SSD-re telepített szoftvert is. A kiválasztásnál kissé gondban voltunk, de választásunk végül a Samsung-ra esett, mint a technológia úttörő vállalata. A kiválasztott modell pedig a 840-es széria 256GB-os modellje.

HDD: ( 114 200 Ft )

Mivel RAID konfigurációt nem akartunk most felállítani, de bőséges mennyiségben szerettünk volna felbontásuknál fogva nagyméretű képeket és videókat tárolni a gépen, ezért választásunk a WD egyik vadonatúj újdonságára esett, melyet leginkább NAS-okhoz ajánlanak, de egyéb felhasználási területeken sem kell szégyenkeznie, ez a modell pedig a WD Re 4TB. A merevlemez  7200RPM-es fordulatszámmal,  64MB-os cache-el és a legújabb SATA-III-as csatolófelülettel érkezik, a gyártói cikkszáma pedig: WD4000FYYZ.

VGA: ( 202 800 Ft )

A Mini-ITX méretbeli tulajdonságaiból adódik, hogy Crossfire vagy SLI kiépítése itt szóba sem kerülhet, ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a technológia egyre kevesebb és kevesebb új játékban lesz működőképes, ezért érdemes az új gép építésénél arra törekedni, hogy elkerüljük a többkártyás rendszerek építését. Mivel ennél a gépnél szerettük volna a kompromisszumokat elkerülni, a választás első körében a HD 7900-asokra és a Geforce 7-es szériájának legnagyobb két tagjára szűkítettük a jelölteket. Ami itt döntő volt, az a személyes preferencia, így én a GTX 780-as mellett tettem le a voksomat, de ebben az árkategóriában nagyon rossz döntést senki sem hozhat.

TÁP: (41 740 Ft )

A rendszerünk energiaellátását az Antec HighCurrentGamer 850M tagja fogja biztosítani. A 850 után található M betű a moduláris felépítésre utal, a 850-e sérték pedig értelemszerűen a táp névleges teljesítményét jelöli. A tápról mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy ahogy minden Antec táp esetében is a belsejét ennek a modellnek  is a tápok világának egyik nagyágyúja, a Delta készíti.


Összegzés:

Mit lehetne még elmondani erről a szörnyetegről? Kicsit olyan érzésem van, mintha a Terminátor 3-ban megismert T-X-et nézegetnénk, kívülről kicsi és elegáns, belül viszont egy Bugatti Veyron motorja várja, hogy a gázpedálra lépjenek. A 650.000 Ft-os árcédula már önmagában sejteti, hogy itt valami nem hétköznapi konfiguráció született. Bizonyára sokunknak csak az álma marad, hogy egyszer rendeljünk egy hasonló konfigurációt. Álmodozni viszont kell, akinek pedig hasonló álmai vannak, az nyugodtan próbálkozhat saját álmainak összelegózásával a Bluechip PC konfiguráló alkalmazásával.

(az árak tájékoztató jellegűek)