powered by www.bluechip.hu

Gépajánló – A méret ezúttal nem számít

Gamer konfiguráció mini-ITX köntösben.

by ToothPeeter
2013. September 13. 15:40
Manapság egyre kompaktabb megoldások közül válogathatnak azok a felhasználók, akik szeretnének maguknak egy kicsi, de erős konfigurációt építeni. Aki az abszolút legkisebb megépítésére törekszik, az dönthet az Antec ISK szériájába épülő konfiguráció mellett, de itt azért a hely szűkössége még kompromisszumokra szorítja a felhasználókat. Most egy olyan mini ITX-es házat szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, ami kis mérete ellenére is nagy szabadságot enged a gépépítőnek, és lehetővé teszi akár komolyabb VGA beépítését is.

Ahogy azt már gondolom sokan sejtették, mai alanyunk a Bitfenix Prodigy, egy igazi kis erőmű otthona, amelybe mára olyan teljesítményt tudunk beépíteni, amelyet pár éve még egy EATX-es konfiguráció tulajdonosa is megirigyelt volna.

 A ház: ( 23330 Ft )

A Prodigy sikerét két dolognak köszönheti. A külső formavilágot remekül eltalálta a Bitfenix, gyakorlatilag nagyon kevés embertől hallottam eddig, hogy nem tetszett nekik a Prodigy formája. A nagy sikerre és a sok-sok eladott mennyiségre való tekintettel a Bitfenix a színválaszték bővítése mellett döntött, így mára a kezdeti fekete mellett vörös, narancs, kék, és zöld színben is elérhető a Prodigy, valamint egész sor kiegészítővel, utólag megvásárolható panelekkel alakíthatjuk egyedivé a megjelenését.

Az alaplap: ( 69 540 Ft )

Nem is olyan régen még 1155-ös platformot javasoltam volna, az ASUS P8Z77-I DELUXE alaplapjával, azóta viszont megérkezett és kapható idehaza az ASUS MAXIMUS VI IMPACT, mely az 1150-es foglalat előnyei mellett egészen elképesztő mennyiségű extrát hoz ennek a mérettartománynak a megszokott tulajdonságaihoz képest.


Processzor: (88 730 Ft )

Nem is lehet kérdés, ebben a fenevadban nincs helye kompromisszumnak, ide az I7-4770K kell.
Processzorhűtő: (15 800 Ft)

A komplett vízhűtő megoldások között kiemelkedően jó ár/érték aránnyal bíró Antec H2O 620-asát választottuk, mely teljesítményében semmiben sem marad alul a nála jóval drágább de hasonló méretű hűtőradiátorral ellátott riválisokkal.


 

Memória: ( 46 900 Ft )

Szintén nem rég debütált a GEIL EVO POTENZA termékcsaládja, melyet kifejezetten az érzékeny Haswell processzorok memóriavezérlőjéhez optimalizáltak, így nem is lehetett kérdés, hogy a konfigurációhoz a színben is tökéletesen az alaplaphoz passzoló GEIL EVO POTENZA 16Gb-os CL9-es időzítéssel érkező GPB316GB1866C9DC modelljét választottam.

SSD: ( 46 060 Ft )

Az SSD-k használata egyre elterjedtebb, hiszen használatuknak számos pozitív velejárója van a programok sebességére, beleértve ebbe az operációs rendszertől kezdve gyakorlatilag az összes SSD-re telepített szoftvert is. A kiválasztásnál kissé gondban voltunk, de választásunk végül a Samsung-ra esett, mint a technológia úttörő vállalata. A kiválasztott modell pedig a 840-es széria 256GB-os modellje.

HDD: ( 114 200 Ft )

Mivel RAID konfigurációt nem akartunk most felállítani, de bőséges mennyiségben szerettünk volna felbontásuknál fogva nagyméretű képeket és videókat tárolni a gépen, ezért választásunk a WD egyik vadonatúj újdonságára esett, melyet leginkább NAS-okhoz ajánlanak, de egyéb felhasználási területeken sem kell szégyenkeznie, ez a modell pedig a WD Re 4TB. A merevlemez  7200RPM-es fordulatszámmal,  64MB-os cache-el és a legújabb SATA-III-as csatolófelülettel érkezik, a gyártói cikkszáma pedig: WD4000FYYZ.

VGA: ( 202 800 Ft )

A Mini-ITX méretbeli tulajdonságaiból adódik, hogy Crossfire vagy SLI kiépítése itt szóba sem kerülhet, ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a technológia egyre kevesebb és kevesebb új játékban lesz működőképes, ezért érdemes az új gép építésénél arra törekedni, hogy elkerüljük a többkártyás rendszerek építését. Mivel ennél a gépnél szerettük volna a kompromisszumokat elkerülni, a választás első körében a HD 7900-asokra és a Geforce 7-es szériájának legnagyobb két tagjára szűkítettük a jelölteket. Ami itt döntő volt, az a személyes preferencia, így én a GTX 780-as mellett tettem le a voksomat, de ebben az árkategóriában nagyon rossz döntést senki sem hozhat.