powered by www.bluechip.hu

Sony sajtóközlemény - 4K kamera, akciókamera és a világ legkisebb cserélhető objektíves fényképezőgépe

A Sony is kivonult a CES-re.

by Zulu
2014. January 07. 19:06
A világ legkisebb és legkönnyebb 4K kameráját, cseppálló és karról vezérelhető akciókamerát és a világ legkisebb és legkönnyebb cserélhető objektíves fényképezőgépét mutatta be a Sony a 2014-es CES kiállításon.
4K kamerát keres? Érdeklődjön a Sonynál

Bemutatkozik a világ legkisebb és legkönnyebb 4K kamerája

A Sony FDR-AX100E 4K Handycam® méretében negyede elődjének, és azoknak készült, akik a különleges pillanatokat 4K felbontásban szeretnék élvezni legújabb 4K televíziójukon.


· Négyszeres Full HD videofelvétel-készítés.

· A hátulról megvilágított, 1.0 méretű Exmor-R CMOS érzékelővel élethű 4K felvétel még gyenge fényviszonyok között is.

· Új, BIONZ-X típusú processzor.

· Carl Zeiss Vario-Sonnar T* 29 mm-es nagy látószögű objektív 12-szeres optikai zoommal és Steady Shot képstabilizálóval.

· Professzionális rendszerű vezérlés a manuális gyűrűk segítségével és a beépített ND filterekkel.

· NFC és Wi-Fi az egyérintéses megosztás és az okostelefonokkal, tabletekkel való vezérlés érdekében.

*4K = 3840x2160 pixel felbontás 

A Sony legújabb 4K felbontású Handycam®-je 74%-kal kisebb és 67%-kal könnyebb, mint elődje, az FDR-AX1E. A kategóriákkal kisebb méretű 4K Handycam®-ben a Sony legújabb technológiai fejlesztései jelennek meg.

A Sony FDR-AX100E az első 4K Handycam®, amely hátulról megvilágított, 1.0 típusú Exmor R™ CMOS érzékelővel rendelkezik. A nem professzionális kameráknál szokatlan nagy érzékelőnek köszönhetően a kamera hibátlanul rögzít a Full HD felbontásnál négyszer részletesebb 4K Ultra HD (3840x2160 képpont) képminőségben. A bokeh-hatás azaz a mélységéletlenséggel való játék a téma kiemelése a háttérből ennél a szenzorméretnél kezd el élni, és akár nagylátószögű tartományban is el tudjuk életleníteni a hátteret, ami a kisméretű szenzorral ellátott kamerákkal lehetetlen volt.

A kamera 4K érzékelője a Sony nagy teljesítményű BIONZ X képfeldolgozó processzorával párosul, amely területspecifikus zajcsökkentő és részlet-reprodukáló technológia alkalmazásával biztosítja a kivételesen részletgazdag, élénk és élethű felvételek készítését. A Cinematone Gamma/ Colour funkció használatával progresszív 25p felvétel készítésével mozi hangulatú színvilágot kaphatunk.

A Handycam AX100E egy újonnan kifejlesztett, 12-szeres optikai zoomra képes Zeiss® Vario-Sonnar T objektívet használ, melyet kifejezetten 4K felvételekhez finomhangoltak. A 11 csoportban 17 lencsét tartalmazó rendszerben AA (advanced aspherical) és ED lencsetagok is helyet kaptak.

Az 1.0 típusú szenzor, a BIONZ X processzor és a 7 lamellás rekesszel ellátott ZEISS objektív harmonikus együttműködése hibátlan video- és fotófelvételeket biztosít, és megadja a lehetőséget az impresszív kis mélységélességű képek készítésére is. Az optikai képstabilizálónak köszönhetően a kamerát kézben tartva is rázkódásmentes felvétel készíthető.


A Dual Video Recording opcióval egyidejűleg készíthetünk nagyfelbontású filmfelvételeket és azonnal megosztható MP4 fájlokat. Legnagyobb felbontású felvételeket XAVC S (4K/60Mbps vagy HD/50Mbps-ig) vagy AVCHD formátumokban rögzíthetünk, miközben egy jóval kompaktabb, alacsony felbontású film is készül MP4 formátumban.

A kamera HD minőségben (1280x720) másodpercenként 120 képkockával is képes rögzíteni, így a film visszajátszásakor lassított felvételt láthatunk.

A videofelvételek és képek lejátszása 4K felbontásra képes televízión egyszerű HDMI csatlakozással megoldható. Ha a 4K felbontású felvételünket Full HD televízión szeretnénk megnézni a Super-sampled Full HD Play back opció automatikusan kiváló minőségű Full HD felbontásúra konvertálja a felvételeket. További extra, hogy a 4K felvételek visszajátszása során elég csak megérinteni a kamera kijelzőjét, és az automatikusan körülvágja a megérintett területet a Full HD minőségben történő lejátszáshoz.

Kényelmes és professzionális kreatív lehetőségek

A kamera beépített ND szűrővel rendelkezik, 1/4, 1/16, 1/64. Kreativitásunk kibontakoztatására a szabadon állítható záridővel és rekesszel további lehetőséget kapunk. A nagyméretű szenzorral kiegészítve ezekkel a funkciókkal még napsütéses időben is elérhető a kis mélységélesség.

A kézre álló objektívgyűrűnek köszönhetően könnyen állíthatjuk be a fókuszt vagy a zoomot és az expozíciós értéket. A videózás rajongói értékelni fogják az oldalra szerelt vezérlőtárcsát is, amelyhez olyan funkciók rendelhetők, mint a gain vagy a fényerő szabályozása.


Az újdonságok között szerepel a My Voice Cancelling funkció is, amely automatikusan lecsökkenti a közvetlenül a kamera mögül érkező hangokat, miközben az elölről érkező hang sértetlen marad. Ennek köszönhetően kiszűrhetőek a korábbi kellemetlen mellékzajok, és a felvétel tárgyának hangjaira koncentrálhatunk. 

Vezeték nélküli kapcsolódás telefonhoz, tablethez és tévéhez

A beépített Wifi és az NFC lehetővé teszik, hogy kép- és videofelvételeinket egyetlen érintéssel, vezeték használata nélkül megjelenítsük okostelefonunkon vagy tabletünkön. Ehhez mindössze az iOS és Android készülékekre is ingyenesen elérhető PlayMemories Mobile alkalmazást kell letöltenünk.

Wi-Fi-n keresztül a kamerán tárolt tartalom a tévé képernyőjén is lejátszható (DLNA renderelővel kompatibilis tv és elérési pont esetén, XAVC S formátummal nem kompatibilis).

Az NFC-képes mobiltelefonnal összeérintve a kamera Smart Remote Control távirányító funkciót is aktiválja. Ez a lehetőség különösen hasznos olyankor, amikor a csoportos vagy szóló felvételek rögzítésénél nem kívánunk a kamera és a felvétel helyszíne között oda-vissza rohangálni.

Az új FDR-AX100E 4K kamera 2014-től lesz kapható Európában.


A Sony bemutatja a világ legkisebb és legkönnyebb, cserélhető objektíves, Wi-Fi-képes fényképezőgépét*

Az A5000 tükörreflexes minőségű, kreatív és stílusos képek készítését teszi lehetővé, anélkül, hogy felesleges többletsúlyokat cipelnénk magunkkal fotózás során.


· Nagyméretű, 20,1 megapixeles Exmor™ APS HD CMOS szenzor és BIONZ X processzor a részletgazdag képekért.

· A 180 fokban kifordítható LCD panel segíti az önarcképek egyszerű elkészítését.

· Könnyű, kompakt váz kipattanó vakuval.

· NFC és Wi-Fi segítségével okostelefonokról és tabletekről egy érintéssel vezérelheti fényképezőgépét, vagy megoszthatja fényképeit

· A PlayMemories Camera Apps™ alkalmazás és kiegészítő Photo Creativity fényképezési lehetőségek.


A világ legkisebb és legkönnyebb, cserélhető objektíves, Wi-Fi-képes fényképezőgépe a súlycsoportjától elvárt teljesítménynél magasabbra teszi a mércét képminőség és vezérelhetőség tekintetében. A nagyméretű, 20,1 megapixeles Exmor APS HD CMOS szenzor és a BIONZ X processzor segítségével az A5000 hihetetlen kis méretét meghazudtolva kitűnő képeket készít.

Az új A5000-es jelentős előrelépés a kompakt fényképezőgépekhez képest; professzionális képminőséget biztosít egy olyan gyönyörűen formatervezett vázban, mely akár még egy zsebben is elfér. Elég kicsi és könnyű ahhoz, hogy bárhová magunkkal vigyük, tökéletes alternatíva tükörreflexes fényképezőgépünk mellé. A mindössze 210g** súlyú kompakt váz beépített vakunak is helyt ad, melynek segítségével a sötétebb helyeken megbújó részletek is láthatóvá válnak. A fényképezőgép markolata is újra lett tervezve, így biztos kézben tarthatjuk, bármelyik E-bajonettes objektívet csatlakoztatjuk hozzá.


A képminőséget a tükörreflexes méretű, 20,1 effektív megapixel felbontású Exmor APS HD CMOS szenzor biztosítja, mely óriási mennyiségű képi információ rögzítésére képes. Ezt tovább fokozza az új generációs BIONZ X processzor – ugyanaz, mely a méltán híres ?7 és ?7R full-frame fényképezőgépekben is megtalálható. A részletgazdag fotózás lehetőségét növelő, területspecifikus zaj és fényelhajlás mértékét csökkentő technológiák biztosítják a még finomabb textúrákat és az alacsony képzajt, bármilyen tárgyat is fotózunk. Az érzékenységet immár manuálisan is állíthatjuk, egészen az ISO 16000-es értékig, melynél lenyűgöző képeket készíthetünk még félhomályban is.

Az egy kézzel rögzített selfiket (önarcképeket) egyszerűen elkészíthetjük a fényképezőgép kényelmes markolatának és 180 fokban kihajtható LCD képernyőjének köszönhetően, amelynek segítségével karnyújtásnyi távolságból komponálhatjuk meg az A5000-el rögzített képeket.


A Soft Skin Effect bőrlágyítási hatás automatikusan kisimítja a ráncokat, eltünteti az árnyakat és gyönyörűbbé teszi a bőrt az általa felismert arcokon – így még vonzóbb képeket készíthetünk a segítségével. Az ergonomikusan elhelyezett kar lehetővé teszi az optikai zoom*** ujjbeggyel történő állítását anélkül, hogy az objektív testén kellene elforgatnunk a beállító gyűrűket.

A beépítet Wi-Fi lehetővé teszi az egyérintéses kapcsolat létrehozását az Xperia™ készülékekkel vagy más NFC kompatibilis andoridos okostelefonokkal és tabletekkel****. Így egyszerűen, vezetékek nélkül is megoszthatjuk a képeket az okostelefonunkon keresztül. A Smart Remote Control intelligens távvezérlés egyetlen érintéssel aktiválható, mely összeköti a fényképezőgépet az okostelefonnal vagy a tablettel, így lehetővé téve, hogy távolról is készítsünk képeket és megnézzük azokat.

A PlayMemories Camera Apps alkalmazás kiszélesíti a fényképezési élményt az egyre növekvő számú ingyenes és fizetős alkalmazások segítségével, melyek között megtaláljuk az izgalmas kreatív hatásokat, a hasznos segédprogramokat és még sok minden mást. A Time-lapse 2.0-s verziója immár képes folyamatosan követni a környezeti fény változását fotózás közben. A vadonatúj Sync to Smartphone alkalmazás minden alkalommal, amint a fényképezőgépet kikapcsoljuk, automatikusan továbbítja az elkészült képeket egy előzetesen regisztrált okostelefonra. A továbbított fotók ezután szintén automatikusan továbbirányíthatóak a PlayMemories Online fiókba, amennyiben az okostelefonra telepítve van a PlayMemories Online alkalmazás, és az All Sync szinkronizálási beállítás van kiválasztva.

További információk erről az alábbi oldalon: www.sony.net/pmca/


Az egyedülálló Sony Photo Creativity kezelőtulajdonságok lehetővé teszik a képhatások és a háttér elmosásának mindenki számára érthető, egyszerű, intuitív beállítását. Egy gomb megnyomásával és egy vezérlőtárcsa eltekerésével azonnal láthatjuk a kiválasztott hatás képét az LCD képernyőn, egy leírással együtt, mely a kevésbé tapasztalt fotósok számára is egyszerűvé teszi a funkció használatát.

Az A5000 tartozékai között megtaláljuk az új, keskeny LCS-EBB táskát, melybe elegánsan illeszkedik a fényképezőgép. Az LCS-BBN puha hordtáska és a STP-XSR1 vállszíj megjelenése stílusos, színében a géppel harmonizál. Az LCS-BBN egy „táska-a-táskában” stílusú puha hordozó, mely ízlésesen megbújik egy hátizsákban vagy bőröndben. Ezeken felül elérhető az ACC-TRW kiegészítő csomag, amely egy BC-TRW elemtöltőt és egy NP-FW50 újratölthető akkumulátor csomagot tartalmaz.

Hogy még jobban illeszkedjen az A5000 megjelenéséhez, a sokoldalú SEL55210 E55-210mm F4.5-6.3 teleobjektív immár a fényképezőgéphez passzoló fekete színben is kapható.

Az A5000 cserélhető objektíves digitális fényképezőgép 2014 márciusában kerül az európai boltokba.


Új Sony Action Cam, ahol a kép számít, de a felvétel körülményei nem

A cseppálló akciókamera kiváló minőségű Full HD felvételeket rögzít XAVC formátumban, 50 Mbps mintavételezéssel.


· A kamera önmagában cseppálló, így eső esetén sincs szükség külön védőtokra, ennek köszönhetően csökkent a kamera mérete.

· A GPS Data Overlay funkció segítségével könnyedén elkészíthetjük a felvételek áttekintő térképét, a PlayMemories Home szerkesztőprogrammal pedig több kamera felvételeit is összeilleszthetjük.

· Az Advanced SteadyShot képstabilizálás a korábbi modelleknél 2,5-szer hatékonyabban csökkenti a kép rázkódását.

· Az élőnézeti képet biztosító Live-View Remote távvezérlés segítségével akár 5 kamerát is irányíthatunk távolról.

· A BIONZ X processzor számítási kapacitása lehetővé teszi a Full HD képminőséget 50Mbps mintavételezéssel, XAVC formátumban.


A síeléstől a motoros száguldáson keresztül a sárral borított versenypályáig: az új Action Cam HDR-AS100VR az extrém felvételek minden igényét kielégíti.

A Sony legújabb Full HD akció kamerája az adrenalinfüggők igényeit minden helyszínen kielégíti, legyen az országút, hegy, hó vagy víz. A vékonyabb kialakítás jó légellenállási mutatóval könnyedén, kevés ellenállással szeli a vizet és a levegőt, a cseppálló váz pedig azzal az előnnyel jár, hogy nincs szükségünk külön védőtokra a vizes downhill versenypályán való leszáguldáshoz. 

Windows és OS X operációs rendszerre letölthető PlayMemories Home alkalmazásnak köszönhetően a felvételek szerkesztése nagyon egyszerű és szórakoztató. A Map Views funkció segítségével például térképre rajzolhatjuk a jelenetek helyszínét, és mivel az alkalmazással négy különböző videó is összeszerkeszthető, lehetséges az is, hogy egy osztott képernyő egyik felén egy nagysebességű felvételt mutassunk, miközben a másik felén a GPS-adatokat rajzoltatjuk ki térképre.


Az Advanced SteadyShot képstabilizálás jelentősége azonnal megmutatkozik, ha egy havas szlalompályán száguldunk le, vagy ha kátyús úton kerékpározunk. Az új képstabilizáló rendszer 2,5-szer hatékonyabb teljesítményt nyújt elődjénél, és stabilan, elmosódásmentesen tartja a felvételt. Különösen hatékony a motorok és a quadok mechanikus vibrációjának csökkentésében.

Extra funkcióként az új Sony Action Cam akár 120 vagy 240 fps (másodpercenkénti képkocka) sebességgel képes a magas minőségű videó és hang rögzítésére. Így a felvétel befejezése után nagy lassításban nézhetjük végig egy normál sebességű lejátszón felvételeinket.

A tartozékként kapott, karra szerelhető vezérlő RM-LVR1 Live-View Remote vezeték nélküli távirányítóval akár 5 AS100VR Action Cam is vezérelhető. Segítségével elindíthatjuk és megállíthatjuk a felvételeket, gombnyomásra megtekinthetjük és módosíthatjuk a beállításokat. Minden kézközelségben van, még akkor is, ha síkesztyű van rajtunk.

Az új Sony Action Cam képminősége jobb, mint eddig bármikor. A felvételek élesebbek és tisztábbak a továbbfejlesztett ZEISS Tessar® objektív 170 fokos, széles látószögének, a 13,5 megapixeles Exmor R CMOS szenzornak és az erőteljes új BIONZ X processzornak köszönhetően.


A kamera magas, 50 Mbps mintavételezéssel képes a Full HD felvételekre XAVC S videoformátumban. Az eredmény minden egyes kockán látható lesz – még azokon a gyors akciópásztázásokon is, melyek más kamerákkal felvéve elmosódottak vagy ugrálnak.

Szintén új funkció az állóképek ütemezett rögzítésének lehetősége. Ennek segítségével 1 és 60 másodperc közötti időzítéssel rögzíthetjük állóképek sorozatát, így a hosszabb utazások timelapse stílusú dokumentációja is elkészíthető. A rugalmasságot tovább növeli az a hasznos tulajdonság, hogy a kamera képét elforgathatjuk, ha az Action Cam-et oldalfekvésben vagy esetleg fejjel lefelé rögzítjük a sisakunkra vagy a lámpatartónkra.

Az új Action Cam tetején elhelyezett jelzőfény emellett azonnali visszacsatolást nyújt arról, hogy a felvétel forog vagy áll. A rögzítési lehetőségek számát tovább növeli az új állványcsatlakozó, melynek segítségével anélkül rögzíthetjük a kamerát, hogy ehhez egy külön tokra lenne szükségünk.

Az Action Cam a professzionális videósokat rengeteg új funkcióval örvendezteti meg. A kiválasztható színbeállítás extra teret enged a kreativitásnak a felvételek szerkesztése során. Így például egy semleges beállítással felvett videót feldobhatunk élénk színbeállítással, mely azonnal kihangsúlyozza és gazdaggá, erőteljessé teszi a színeket. A rendezők örülni fognak annak is, hogy az Action Cam már időkódokkal rögzíti a felvételeket, ami segíti a több eszközzel készített videoanyagok egymással történő szinkronizálását.


Újdonság, hogy a felhasználók olyan információkat adhatnak hozzá a felvételekhez, mint a dátum, az idő vagy akár a jelenet száma. A maximum 8 számjegyből álló hexadecimális értékekkel így például összerendezhetőek a több kamerával készített felvételek.

A beépített NFC lehetővé teszi az Xperia vagy más kompatibilis okostelefonokhoz és tabletekhez történő egyszerű, egyérintéses csatlakozást. A felvételeket így vezeték nélkül továbbíthatjuk és oszthatjuk meg, nem kell törődnünk a memóriakártyákkal vagy a csatlakozókábelekkel. Az egyérintéses kapcsolat elindítja a telepített PlayMemories mobilalkalmazást az okostelefonon, melynek segítségével közvetlenül a külső képernyőn ellenőrizhetjük az Action Cam látószögét és képét.

A 2014 nyarára tervezett frissítésével az Action Cam arra is képes lesz, hogy élőben közvetítse a felhasználók élményeit. A kamera a csatlakoztatott okostelefonra fogja streamelni a képet, melyet már könnyen tovább lehet közvetíteni a világhálóra – így várhatóan jóval több élő akcióközvetítést láthatunk a következő évben.


A stílusában összeillő tartozékok mindemellett még több lehetőséget adnak az Action Cam kihasználására. A HDR-AS100VB Bike Mount Kit használatával kerékpárra, a HDR-AS100VRW Wearable Mount Kit segítségével pedig ruházatunkra rögzíthetjük a Sony akciókameráját.

Az új Action Cam HDR-AS100VR 2014 áprilisában kerül az európai boltokba.