powered by www.bluechip.hu

Amazon Fire TV

Lehullt a lepel az Amazon eszközéről.

by Blake Dashed
2014. April 03. 12:29
Címkék: tv, házimozi, multimédia
Az Amazon a várakozásoknak megfelelően bemutatta azt a set-top boxot, amiről oly régóta pletykált a sajtó. A Fire TV nem akar a konzolokkal versenyezni, de játékok futtatására is képes.

Az Amazon Fire TV egy alig 0,7 hüvelyk vastag dobozocska, 1,7 GHz-es, négymagos Qualcomm Snapdragon S4 processzorral szerelik (Qualcomm Adreno 320 GPU ketyeg benne), ezek mellé pedig 2 GB RAM és 8 GB belső tárhely társul. 

A Fire TV az Androidra épülő Kindle Fire OS 3.0-s verzióját használja, tehát egészen biztosan könnyű lesz rá fejleszteni: a Twitch, a Netflix, a Hulu és a Pandora elérhetőségét például már be is jelentették, illetve természetesen az Amazon saját videós szolgáltatása, az Amazon Instant Video is igénybe vehető majd. A mozizást egy hangkeresést is támogató Bluetooth-távirányító teszi kényelmesebbé, de egy app letöltése után mobilról is kezelhetjük a gépet. 

A harmadik figyelembe vett igényt, a zárt ökoszisztéma megnyitására azt az egyszerű megoldást találta Amazon, hogy szinte az összes létező tartalom szolgáltatót odaengedi a platformjára. A lista impozáns és szinte végtelen: az Amazon saját, kb. 200 ezer címet tartalmazó Instant Video szolgáltatás mellett elérhetők a Netflix, Prime Instant Video, Hulu Plus sorozatai és filmjei, de ott vannak az olyan, egy-egy témára fókuszáló, sport és egyéb hírekkel foglalkozó szolgáltatók, mint a Vevo, az NBA, az MLB.TV, a Disney Channel, vagy a WWE Network.

Akár játszhatunk is rajta

Az Amazon azokat szeretné megfogni az eszközzel, akiknek nincs konzoljuk, de egyébként szívesen játszanak a mobiljukon, nem véletlen, hogy a kínálat és a játékok ára is ehhez a felfogáshoz igazodik. Május végére több ezer játékot ígérnek az eszközhöz.
Fire TV-s kiadást kap majd többek között a Minecraft: Pocket Edition és az Asphalt 8: Airborne, de készül egy endless runner a Monsters University alapján, illetve bemutatkozott a Double Helixet is magába foglaló Amazon Game Studios első Fire TV-exkluzív játéka, a Sev Zero is, ami egy sci-fi tower defense/TPS hibrid. Ez egyébként 7 dollárba kerül, de a Fire TV kontrollerének vásárlói ingyen megkapják.

Az adatok alapján igen vonzó eszköznek tűnik és valószínű, hogy a siker sem fog elmaradni, hiszen pár órával a bejelentés után az eszköz azonnal a top termékek élére ugrott az Amazon weboldalán.

Minden további információ, specifikáció a Fire TV adatlapján megtalálható az Amazon honlapján. Az eszköz ára 99 dollár.