powered by www.bluechip.hu

SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD - A Tamron legújabb nagylátószögű objektíve megérkezett.

by Szabina
2015. January 27. 15:47
Címkék: vc, sp, tamron

Szuper képminőség egészen a sarkokig ultra nagylátószögű zoom-objektívvel.

A Tamron bejelentette új, ultra-nagylátószögű, full-frame érzékelőre tervezett f/2.8-as fényerejű, VC stabilizátorral ellátott objektívjét, mely kategóriájában elsőként kapta meg ezeket a funkciókat.

A Tamron 2012 óta folyamatosan bővíti full-frame DSLR objektívkinálatát. Az SP 24-70mm f/2.8-as objektív volt az első, amely már rendelkezett stabilizátorral is. Ezt követte az SP 70-200mm f/2.8, SP 90mm f/2.8 Makró, és az SP 150-600mm f/5-6.3. Az új objektívszériát nagy lelkesedéssel fogadták a fotórajongók, valamint a professzionális felhasználók is a világ minden táján. A felmerülő nagy számú igény kielégítésének érdekében a Tamron elkezdte a még nagyobb látószöget is lefedő objektív tervezését, melynek eredménye a 15-30mm f/2.8 Di VC USD, mely fényerős, amellett, hogy stabilizátor is megtalálható benne, ezzel kitűnik a kategóriatársak közül.



1.      Kiemelkedő teljesítmény és képminőség 


13 csoportba rendezett 18 lencsetagja, XGM (aszférikusan öntött üveg) és LD (alacsony színszórású) speciális elemeket is tartalmaz. A lencsehibák, mint a geometriai torzítás és a színi hibák hatékonyan kompenzálva vannak, ezáltal nyújt az objektív kiemelkedő rajzolatot a teljes zoomtartományban, képszéltől-képszélig. 


2.        A stabilizátor (VC) hathatós segítséget nyújt éjszakai, illetve kevés fényben való fotózáskor 


Nagy igény mutatkozott a fotósok részéről a nagylátószögű objektívekbe való stabilizátor beépítésére. A VC stabilizátor működését kifejezetten ehhez az objektívhez hangolták, hogy az ultranagylátószögű zoomátfogás teljes tartományában a legoptimálisabban működhessen. Ez növeli az objektív éjszakai és sötétben való használhatóságát. 



3.     Az eBAND és a javított BBAR bevonatok előnyei 

A BBAR (Széles spektrumú reflexiógátló bevonat) bevonat tovább javult, hogy a fényspektrum minél szélesebb tartományában hatásosan láthassa el feladatát. Az eBAND bevonattal párosítva hatásosan gátolja a szellemkép képződést és a becsillanást, melyek gyakori problémái az ultra nagylátószögű objektíveknek. Így sokkal kontrasztosabb, kristálytiszta képek készülhetnek az új objektívvel. 


4.     “Romlásgátló” bevonat a frontlencsén, a Tamronnál először 

A domború felületű, nagy méretű frontlencse miatt nem könnyű az objektív védő szűrővel való ellátása. A Tamron történetében elsőként a frontlencse ellenállóságát bevonattal igyekeztek növelni, amely vízlepergető hatású, illetve taszítja az egyéb szennyeződéseket, ezáltal egyszerűbbé téve az objektív tisztítását. 



5.     Lenyűgöző háttér elmosés (“bokeh”) a maximális f/2.8-as rekeszértéken 

Természetes, kellemes háttérelmosás érhető el, amikor a téma közel helyezkedik el a fotóshoz, még nagy látószög esetén is. A 9 lamellás rekeszfelépítésnek köszönhetően a “bokeh” még 2 blendés szűkítés esetén is közel kör alakú marad, ezzel javítva a háttérelmosást. 

6.     Megbízható autofókusz 

Az autofókusz sebessége és pontossága még tovább javult. Az USD*3(Ultraszónikus csendes motor) fókuszmotor nagy nyomatékának és gyors reakcióidejének köszönhetően mindig tökéletesen éles képeket eredményez, mivel minimálisra csökkenti a fókuszálás okozta késedelmet. Mindezt nagyon alacsony zajkibocsátás mellett teszi, Beépítésre került a Tamron teljes idős manuáli fókusz rendszere, amivel lehetőség van az apró fókusz pontosítások elvégzésére anélkül, hogy ki kéne lépni az autofókusz beállításból. 

7.        Mellékelésre kerül a "SILKYPIX" RAW képfeldolgozó szoftver, mely kifejezetten a Tamron SP szériájához lett optimalizálva 

A SILKYPIX képkidolgozó szoftver a RAW képek magas minőségű kidolgozása mellett az egyéni stílus és ízlés kibontakoztatására is kínál lehetőséget. Lehetőség van a fehéregyensúly, szín, élesség és a tónusgörbe módosítására. A SILKYPIX szoftver újabb lehetőségeket kínál a már meglévő alapfunkciók mellett, mint például a lencsehibák korrekciója (színhibák, torzítás,vignettálás ), amelyeket a használt Tamron objektívhez igazít a program. A Tamron objektívek optimális használat mellett – melyek híresek minőségükről- képesek a legmagasabb fotográfiai igényeket is kielégíteni. 

*1VC (Vibráció kompenzáció) A Tamron által szabadalmaztatott képstabilizátor mechanizmus. 

*2Az eBAND bevonat új nanotechnológiás teknikával készült, hogy minél jobban csökkentse a nemkívánt reflexiókat

*3USD (Ultraszónikus csendes motor) a Tamron teljes idős manuáli fókusz rendszere   

Főbb jellemzők  
Model:A012 
Fókusztávolság:15-30mm 
Maximális rekesz:f/ 2.8 
Látószög (átlós):110°32‘~71°35’ (full frame szenzoron)    
85°51‘~49°53’ (APS-C szenzoron) 
Optikai felépítés:18 tag 13 csoportban 
Közelpont:0.28m (11 in) 
Maximális nagyítási arány:1:5 
Szűrőátmérő:nem szűrőzhető 
Maximális átmérő:Ø 98.4mm 
Hossz*:Canon 145mm (5.7 in) 
Nikon 143mm (5.6 in) 
Súly*:1,100 g (38.8 oz.) 
Rekeszlamellák száma:9 lamella (lekerekített)*4 
Minimális rekeszérték:f/22 
Tartozékok: Objektívsapkák 
Elérhető bajonettek:Canon, Nikon, Sony*5   

A hossz és a súly függ a bajonett típusától, a Nikon és Canon modellek eltérnek* A hosszadat a tubus teteje és a bajonett síkja közti távolságot jelenti *4 A lekerekített blende lamellák közel kör alakúak maradnak még a maximálistól számított két értékkel való szűkítés esetén is. * 5 A Sony bajonettes verzió nem tartalmaz VC stabilizátort, mivel a Sony vázak beépített stabilizációval rendelkeznek. A termék neve Sony bajonett esetén "SP 15-30mm F/2.8 Di USD (Model A012)”, a VC megjelölés nélkül.



Részletes leírás

* VC (Stabilizátor) 

A VC (stabilizátor) a Tamron saját fejlesztésű képstabilizációs rendszere.  A Tamron VC rendszere 3 hajtó-tekercsre épül, melyek elektromágneses elven mozgatják a stabilizálásért felelős lencsecsoportot 3 kerámia golyóscsapágyon keresztül. A stabilizálásért felelős lencsetagok rögzítése a golyóscsapágyakkal történik, így a mozgatásuk akadásmentes és súrlódással sem kell számolni. Mióta a stabilizátor mechanizmus, a lencserendszerrel párhuzamosan kerül beépítésre, a felépítése sokat egyszerűsödött, amely még kompaktabb objektívek tervezését teszi lehetővé. 

*Az ultraszónikus motor

Az ultraszónikus motorban egy piezoelektromos technológiával működő gyűrű kelt ultraszónikus vibrációt, mely egy rögzített tubusban helyezkedik el és kelt forgási energiát. Ez a forgási energia fogja meghajtani a fókuszálási mechanizmust. 

* Az eBAND bevonat 

A Tamron által kifejlesztett eBAND bevonat már a legújabb technológiával készült, nagymértékben javítva az objektív reflexiós tulajdonságait. A nanotechnológiával előállított réteg (1nm = 1/1,000,000mm) vékonyabb, mint a látható fénytartomány hullámhossza, mely így a többi bevonattal együtt maximális hatás tud elérni az objektív ">képminőségének javítása érdekében. A reflexiók az objektív üvege és a levegő határán keletkeznek, a két anyag eltérő törésmutatójából adódóan. Az eBAND bevonat hihetetlenül alacsony törésmutatója segít minimalizálni a különbséget a levegőével, ezáltal jelentősen csökkentve a tükröződés mértékét és nagyságát. Mindezek mellett a teljes tükröződésmentesítő hatást is tovább javították az objektív lencséjének küldős felszínén. Ezt kombinálták a hagyományos bevonat technológiákkal, melyek segítségével a visszavert sugarakat is hatásosan oltják ki.

Előrendelés és vásárlás a bluechip.hu oldalán, de ki is próbálhatod a Tripontban.