powered by www.bluechip.hu

Érkezik a Jolla Sailfish

Már nem kell sokat várnunk az új operációs rendszerre.

by Blake Dashed
2013. May 15. 13:29
A Meego mobil operációs rendszer továbbfejlesztett változata, hamarosan a nagyközönség előtt fog debütálni.
Napokon belül debütál a Jolla várva várt mobil operációs rendszere. Kétség sem fér hozzá, hogy elképesztően nagy az érdeklődés az új szoftver iránt.

A Jolla nem hasonlítható egyik másik ma ismert rendszerhez sem, hiszen Meego alapokon nyugszik. A fejlesztők ezt a Linux alapú operációs rendszert fejlesztették tovább. A Jolla a felhasználói élményéről és annak könnyű használhatóságáról fog szólni.

Ellentétben az Androidos mobilokkal amik a hardver versenyről szólnak.
A Jolla könnyen tudja majd futtatni az Android alkalmazások nagyrészét és a Meego alapút is. Hogy majd a későbbiekben megoldható lesz-e, hogy netán iOS-t is rávarázsoljunk, az egyenlőre még rejtély. 



Sailfish nagy csúszásban van. Eredetileg a tavalyi év végén leplezték volna le, de egy videón túl akkor semmit nem kaptunk. A lelkes érdeklődőknek pedig nem is jutott más az akkori felvételeken túl, ugyanis a novemberi demonstráció után mostanáig csend honolt a Jolla táján. 



A vállalat valamikor májusban fogja bemutatni a közönség számára az alkotását (2013. Május 20). Ezen túlmenően pedig a létrehoztak egy elővásárlási kampányt, amely lehetővé teszi majd a rajongók számára, hogy regisztráljanak és megvásárolhassák a friss telefont, még mielőtt az hivatalosan elérhetővé válna. A Jolla azt ígéri, hogy azok, akik csatlakoznak a Kickstarter-szerű kezdeményezéshez, egyedibb eszközt kapnak kézhez – azt egyelőre nem tudni, hogy ez mit takar. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nem a fejlesztések finanszírozásáról van szó, ilyen téren nincsenek problémáik. Az “akció” május közepén indul. 



Az egyelőre nem ismert, hogy a Sailfish milyen hardveres konfigurációval debütálhat. A partnerük eredetileg az ST-Ericsson volt, ám a chipgyártó időközben kettészakadt, és az ST Microelectronicsnagy valószínűséggel kukázni fogja a NovaThor lapkák részlegét, mert a fenntartása folyamatos veszteséggel jár. Az első kész mobilokat az év második felében vehetik majd kézhez a tulajdonosok.