powered by www.bluechip.hu

140 ezer a Blackphone

Az MWC-n is bemutatták a biztonságos mobilt: A Blackphone-t

by Blake Dashed
2014. February 26. 10:53
Címkék: 140, mobil, biztonság, a
A Mobile World Congressen bemutatták azt a telefont, amelyiket még az NSA sem tud lehallgatni vagy feltörni. A biztonság mellé csúcstechnológiát és Androidot kapunk.

Korábban már írtam róla, de most az MWC-n is bemutatták a biztonságos mobilt. Ha figyelembe vesszük, hogy mit kapunk a pénzükért, akkor nem is vészes a 140 ezer forintos árcédula.

Minden paranoiás felhasználónak bátran ajánlható a Blackphone okostelefon. Akit megrögzötten zavar, hogy az NSA és más hárombetűs hírszerző szervek és titkosszolgálatok vájkálnak a személyes üzeneteiben és lehallgatják a beszélgetéseit.


A telefon 2Ghz-es négymagos processzorral, 2 GB memóriával és 16 GB-os tárhellyel rendelkezik, kijelzője ma már aprónak számító 4,7 hüvelykes és HD-felbontásra képes. A kamerája pedig átlagosnak mondható, 8 megapixeles képeket tud készíteni. A titkosítást a Silent Circle cég szoftverei biztosítják majd, amelynek hála a terrorsejtek, ipari vezetők és barátnőjüket megcsaló programozók legfőbb kommunikációs eszköze lehet a mobil.


A Blackphone készítői  nem akarnak meggazgagodni a mobilból, az a céljuk, hogy visszaadják az embereknek a privátszférát. A feladatuk nem lesz egyszerű, a titkosságot garantáló alkalmazások csak akkor működnek, ha a hívott fél is a Silent Circle szoftvereit használja. Egyoldalú titkosítás nincs.


A PrivatOS névre átkeresztelt Android-alapú operációs rendszer azonban még így is tapintatosabb, mint a többi mobilos OS. Be lehet állítani, hogy bizonyos típusú információkhoz – például a tartózkodási helyünkhöz, kontaklistánkhoz – akkor se férjenek hozzá a telepített alkalmazások, ha nagyon akarnak. Vannak dolgok, amik csak a telefon tulajdonosára tartoznak. Hasonlóan van megoldva a wifi kezelése is: a házból kilépve kikapcsol a drótnélküli adapter, hogy ne lehessen a telefon azonosítója alapján követni a mozgásunkat a városban.