powered by www.bluechip.hu

Mini PC 15.000 -ért? Leteszteltük mit tud a Raspberry Pi 2!

Raspberry Pi 2 teszt! Meghajtottuk a mini PC -t.

by Morzan
2015. April 02. 17:30
Címkék: mini, pc
A következő tesztünkben a Raspberry Pi 2 került a kezeink közé. Aki nem tudná, ez egy bankkártya méretű mini PC, ami teljesen megfelel akár egy irodai PC -nek is. Ja, és mindössze 15.000 Ft a Bluechip -nél.
A Raspberry Pi széria már megjelenésénél hatalmas népszerűségnek örvendett. Alacsony ára csak még inkább magára vonta a figyelmet. Sok idő eltelt már a platform indulása óta. A siker persze nem csak az alacsony árnak köszönhető, hanem annak is, hogy a fejlesztők folyamatosan követték az igényeket, így a lehetőségekhez mérten igyekeztek ezeket kielégíteni anélkül, hogy az árazás elszállt volna. A Pi 2 négy darab 900 MHz-es ARM Cortex-A7 processzormaggal lett felszerelve (és továbbra is VideoCore IV IGP-re) épülő Broadcom BCM2836-al, ami az ARMv7 utasításarchitektúráját használja. Így a meglévő szoftverek mellett képes az ARM GNU/Linux disztribúciók teljes skáláját és a Microsoft Windows 10-et is futtatni, mely utóbbi a Windows Developer Program for IoT program keretén belül ingyen elérhető lesz a platformhoz a fejlesztő közösség számára. Ebben a tesztben megnézzük, hogy miként lehet otthoni felhasználásra vagy éppen irodai környezetre beüzemelni.



A Raspbian rendszer telepítése körülbelül 1 órát vett igénybe. Magyar nyelvű és a hivatalos oldalról könnyedén letölthető. A telepítési folyamat csupán nextekből áll, tehát alapvető informatikai tudás sem kell hozzá. 

A következő videóban egy kis betekintést láthattok, hogy pontosan hogyan is néz ki az és mennyire gyors. A videó a fő rendszer telepítése után mutatja be az eszköz működését.


Természetesen sokkal többet ki lehet hozni a mini hajcsatból. Rendelkezik egy online store -al is, ahonnan alkalmazásokat szedhetünk le. Innét szerezhetjük be pl. a Chromium -ot is amely a Google Chrome -ot hivatott helyettesíteni. Segítségével könnyedén és gyorsan szörfözhetünk a neten. Mint a videóban azt említettem a YouTube -al kicsit hadilábon áll a szerkezet, mivel a videókat csak szaggatva képes lejátszani, illetve valamiért hangot sem volt képes kiadni magából - eddig ismeretlen okok miatt. Ezt félretéve egyébként én nagyon elégedett vagyok a teljesítményével. Az office -ok hibátlanul futnak és a grafikus felület is meglehetősen gyorsan reagál. 

 

Összegezve pedig: Számomra egy nagyon kellemes élményt nyújtott - nem gondoltam volna, hogy egy ilyen kis szerkezettel is már mennyi mindent lehet csinálni. Természetesen a Raspberry Pi 2 -t látva azért elgondolkodhatunk rajta, hogy valószínűleg a telefonokat is valami hasonlóan kicsit rendszer futtatja. Szóval annyira mégsem kell meglepődnünk. A teszt az irodai/otthoni beüzemelésről szólt, tehát a fő rendszer telepítése után felraktunk egy böngészőt, a LibreOffice -okat és készen is állt a használatra.