powered by www.bluechip.hu

Wonder Woman

filmkritika

by Roli Bravo
2018. January 05. 18:36
Címkék:
Tőlem szokatlanul, meglehetősen sok időnek kellett eltelnie, hogy rá tudjam magam venni a film megtekintésére, egy képregény adaptációhoz képest. Talán az elején érdemes leszögeznem, hogy Wonder Woman karakterénél érdektelenebb és kétdimenziósabb DC hős nem létezik (szvsz), sosem rajongtam érte különösebben. Ne most, Captain America, ez most a DC tagozat.

A megrögzött igazság bajnoka szerepet egyébként is betölti már Superman az élvonalbeli metahumánok közt, így számomra viszonylag könnyedén oltja ki egymást a kettősük. Bár motivációi, hordozott értékei örök érvényűek, árnyalás hiányában mára idejétmúlttá váltak és inkább kényszerítenek zavart pislogásra, semmint csodálatra.

Persze, mondhatnánk, hogy egy, az idők kezdete óta jelenlévő amazon törzs harcosnőjéről beszélgetünk, hogyan is lehetne összeegyeztethető a mai világgal bármilyen aspektusban. Ne feledjük viszont, hogy 1941-es debütálásakor, a második világháború poklában mégis az efféle eszmékre volt szükség, szűk 80 év alatt azonban gyökerestül kicsavarta azokat a változások szele. Ülj már vissza, Steve, még mindig nem rólad van szó…


Wonder Woman debütálása

 
A hype, mint rendesen, most is begyűrűzött, repkedtek a nagy szavak jobbról-balról, épp ahogyan az lenni szokott ilyenkor. Megint fekete-fehér képet mázoltak elém, nekem pedig muszáj volt az elveszett színek nyomába szegődnöm.

Inkább nem kezdem el, hogy hány érdemesebb sztorit, vagy merészebb karaktert vehettek volna elő ehelyett, ami évek óta élőszereplős filmért ordít, tudomásul vettem, hogy most ő a soros, lenyelem. A stúdió által hőn áhított aranytojást tojó Justice League filmet ugyanis elő kell készíteni. Ám kérdem én, hogyan engedhetik meg maguknak, hogy csupán a szupercsapat bevetése után kapunk például Flash, Aquaman spin-off, vagy éppen Green Lantern reboot mozit? Nyilván, csak én nem látom az összefüggést.


Wonder Woman | Warner Bros.

A kutyából viszont, ha szalonna nem is lett, de valami fogyasztható szafaládé lesajtolódott a végére. Ennek pedig kimondottan örülni kell, megragadni és kétpofára tömni, mert ezzel a filmmel a Warner/DC végre magához ölelhetett olyan jelzőket, mint nézhető(!!!) és élvezhető, követhető, értelmes, tartalmas. Na egyik sem az űrbéli, végtelen mélységeket kergette, de legalább nyomokban felvonultatta azokat. Ez bizony tényleg hiánycikk volt ezidáig a DCEU (DC Extended Universe) életében, és fájdalom, de anyagilag így is a víz felszínén tudtak maradni. Felpuffadt vízihullaként, de ott lebegtek.

Patty Jenkins rendezőnő érkezésével azonban feltárult hát az új fejezet, amit érdemes folytatni, megannyi tökön lövés után. Komolyan elkezdtem bizakodni a Justice League és az elkövetkezendő Warner/DC produkciók jövőjét illetően, ami lelkem gyermeki énjét intenzív dorombolásra készteti. Had ragadjam ki itt Batman szájából a szavakat, miszerint "Hajnal előtt a legnagyobb a sötétség." Hajnalodik.


| Gal Gadot | Patty Jenkins | Wonder Woman | Warner Bros.

Zárásként pedig nem tudok szó nélkül elmenni a Roger Nyúl a Pácban grafikai megvalósítását idéző ostor, a koksztól felajzott, egyébként mindég jóságos Lupin professzor, és a Ryan Közlegény Megmentéséből ismert mesterlövészes jelenet lenyúlása mellett. Különösen kivetett magából a film ezeken a pontokon.

Mindent összevetve, ez nekem megért 7 csillagot.

Nektek hogy tetszett?