powered by www.bluechip.hu

Itt az Nvidia Tegra 4

A világ leggyorsabb mobil chipsete?

by Blake Dashed
2013. January 07. 10:37
Címkék: nvidia, geforce, tegra
A tavalyi esztendőben okostelefon, illetve Nvidia fronton minden a Tegra 3-ról szólt, melynek most hivatalosan is bemutatkozott az utódja. A nemes egyszerűséggel Tegra 4 névre keresztelt, Wayne kódnevű újdonságban négy darab ARM Cortex-A15-ös processzormag teljesít szolgálatot, ezenkívül pedig a Tegra 3 mintájára egy immár második generációs low-power mag is került a fedélzetre.
Az Nvidia közlése szerint a Tegra 4 CPU-sebesség fronton mintegy 2,6-szor gyorsabb a Tegra 3-nál, azonban még ennél is meggyőzőbbnek tűnik, hogy GPU-teljesítmény tekintetében a negyedik generációs Tegra 6-szoros előnyt élvez a harmadik generációs modellhez képest - köszönhetően a 72 GPU-magnak. 

Ez a hétköznapi gyakorlatban annyit tesz, hogy a Tegra 4 chipsetes okostelefonok minden korábbinál fürgébben és teljesen akadásmentesen futtatják majd az alkalmazásokat és játékokat, ezenkívül pedig a Tegra 4-nek a Full HD-nál jelentősen nagyobb, 4K felbontású videók lejátszása sem okoz gondot. 

Az úgynevezett Computational Photography Architecture révén fejlett HDR funkciókat és villámgyors kamera sebességet kaphatunk, az opcionális Icera i500-as chipset pedig az LTE támogatásról gondoskodik. Nem elhanyagolható szempont továbbá, hogy a Tegra 4 az elődjénél mintegy 45 százalékkal kisebb fogyasztású.