powered by www.bluechip.hu

Milyen veszélyeknek vagyunk kitéve mi, és gyermekeink?

Az internet még mindig egy veszélyes közeg.

by Blake Dashed
2013. January 30. 09:30
Címkék: vírusvédelem
Ötödik alkalommal rendezik meg a Biztonságosabb Internet Napját február elején. A Microsoft az elmúlt öt év alatt a Safer Internet program keretein belül összesen 1,5 millió személy figyelmét hívta fel az interneten leselkedő veszélyekre különféle formákban. A legnagyobb veszély a fiatalokat fenyegeti, ám nem csupán őket kell bevonni a tájékoztatásba. Ugyanilyen fontos, hogy a szülők és a tanárok is tisztában legyenek azzal, mire kell figyelniük, ha gyermekeik vagy diákjaik interneteznek. A vállalat szakemberei ezért minden lehetséges fórumon terjesztik az információkat a diákok, tanárok, szülők és civil szervezetek alkalmazottai körében. Tréningeket szerveznek, rendezvényeken vesznek részt, játékokat bonyolítanak le, előadásokat tartanak, és osztályokat látogatnak meg vagy fogadnak székházukban, hogy a világháló biztonságosabb használatáról beszélgessenek a diákokkal. 

„ Számos olyan történetet hallunk, amelyben gyermekek űznek egymással tréfát. Karinthy idejében az volt a vicc a gyerekek között, ha ’szamár’ feliratot ragasztottak egymás hátára, vagy lerajzolták a táblára Kökörcsin tanár urat alsónadrágban, cilinderrel a fején, amint II. Józsefnek jelentést tesz az Osztály magaviseletéről . A számítógép és az internet új utakat nyitott az ártatlan, de akár rosszindulatú tréfák előtt is, és a gyerekek sokszor nem ismerik fel, mekkora károkat okozhatnak maguknak vagy másoknak az internet nyilvánosságán keresztül ” – magyarázta Szilágyi Bernadette, a Microsoft YouthSpark programjának menedzsere, aki már több száz tréninget tartott, és ezen keresztül több százezer diákkal beszélgetett internetes tapasztalatairól. 

A Safer Internet kampány indulásakor, öt évvel ezelőtt még más veszélyeken volt a hangsúly, mint napjainkban. Természetesen akadnak olyan problémák, amelyek sajnos azóta is aktuálisak, beleértve a vírusokat, az adatokkal történő visszaélést vagy akár a legkomolyabb bűntényeket, például a pedofil zaklatást. 

Sokkal inkább előtérbe kerültek azonban az utóbbi időben a közösségi oldalak, illetve az okostelefonok. Öt éve még csak elvétve akadt olyan diák, aki fényképeket töltött volna fel a mobiljáról az internetre, de ma ez már mindennaposnak számít. Abba viszont nem gondolnak bele, milyen veszéllyel járhat ez, és milyen következtetések vonhatók le egy-egy, a közösségi oldalon közzétett fotóból. 

Márpedig a legnagyobb közösségi oldalon egy ideje alapbeállítás, hogy jelzi, hol töltötték fel a fotót. Tehát hírül adja –  jobb esetben csak minden ismerősnek, rosszabb esetben országnak-világnak –, merre tartózkodik éppen a kép készítője. A legrosszabb esetben, és a legkevésbé gondosan védett profilbeállítások mellett ez akár betörőket is vonzhat a nyaraló családok házaihoz. Csak annyi kell ehhez, hogy a gyermek feltöltsön a nyilvános profiljára pár fotót a szobájáról és az abban tartott értékekről, megadja az adatlapján a lakcímét, és elmesélje, mikor mennek nyaralni. 

Noha az internetet és a közösségi oldalakat többnyire ugyanúgy használhatják, mint a felnőttek, a gyerekek sokszor rendkívül naivan viselkednek. A Microsoft trénerei számos olyan történetet hallottak, ami azzal kezdődött vagy végződött, hogy „…egyszerűen nem gondoltunk bele”. 

Például akadt olyan diák, aki kiírta a közösségi oldalra, hogy éppen lóg a suliból, majd elcsodálkozott, amikor a lyukasóra alatt internetező osztályfőnöke lájkolta a bejegyzést. Egy másik fiú pedig az unalmasnak talált matekórán internetezett, és ezt a tényt a biztonság kedvéért megosztotta az ismerőseivel is. Arról elfeledkezett, hogy az iskola igazgatója is az ismerősei között van – persze azonnal eszébe jutott, amikor az intézet vezetője lájkolta a bejegyzését. Nem azért osztottak meg ilyen tartalmakat a ezek a gyerekek, mert buták lennének, egyszerűen csak nem gondoltak bele, ki mindenki látja a bejegyzéseiket, fényképeiket, adataikat.