powered by www.bluechip.hu

Mass Effect 3 - Citadel DLC

A Mass Effect 3 utolsó DLC-je. Mindenki itt van aki számít.

by Blake Dashed
2013. March 10. 15:10
Elképesztően vicces az egész DLC; extra minijátékok és arénaharc; tökéletes lezárása a Mass Effect-trilógiának. De felvet egy nagy kérdést: Hol van Legion? Meghatározó szerepe volt a játékban.
Bár a Mass Effect-trilógia vége természetesen a harmadik rész sokszor kielemzett tényleges lezárása, ténylegesen igen sokak vélhetően ezzel, vagyis az utolsó DLC-vel fognak búcsúzni a sorozattól. A Citadel pakk pedig szerencsére a tökéletes elköszönés – megjelenik benne a sorozat minden fontos karaktere, rendkívül humoros, ráadásul a harci cselekmények után egy galaktikus bulival zárul, ahol annyi pia fogy, hogy még krogan ismerőseink is fájdalmasan másnaposak lesznek! Bár kronológiailag ez a kaland valahol a harmadik rész közepe táján játszódik, teljesen nyilvánvaló, hogy a BioWare ezt elköszönésnek szánta. 

Az egész kaland furán indul: a Normandyt felújításra és nagygenerálra szárazdokkba küldik, így az egész legénységet messzire zavarják róla – minket speciel a Citadellában, Anderson admirális ultramodern legénylakásában rekkentenek el. A négy nagyobb küldetésből álló harci cselekmények – amik ezúttal a DLC felét sem teszik ki – hamar beindulnak, valaki ugyanis egy ex-katonai arcokból álló zsoldoscsapatot ereszt kapitányunkra, és innentől kezdve csak folyamatosan durvulnak a dolgok. Egyre-másra esünk be a csapdákba, nagyestélyiben jelenünk meg egy jótékonysági partin, majd összeakasztjuk bajszunkat egy megdöbbentő főellenféllel is. A végső csata meglepően nehéz, egyes részek teljesen harcmentesek, alapvetően új színeket hozva a Mass Effectekbe, ráadásul az egész DLC csak új területeken játszódik.

De szerencsére nem erről van szó – a nagy győzelem után ugyanis valakinek a fejéből kipattan az ötlet, hogy egy hatalmas bulival kellene megünnepelnünk a túlélést és a Normandy-mentést. És lőn, a galaxis legnagyobb partiját elkezdjük megszervezni. Nem csak piát kell vennünk, de fel kell vennünk a kapcsolatot minden régi ismerősünkkel, lecserélhetjük a bútorzatot a lakásban – és persze mindenközben felderíthetjük a környéket is, vagyis a Citadella eddig sosem látott bulinegyedét. Nem csak a játékterem kínál lehetőségeket a nyerésre, de felkereshetünk egy kaszinót is, sőt, egy virtuális csatateret kínáló játékban is részt vehetünk. Ez utóbbi messze többet tud, mint anno a Mass Effect 1 hasonló kiegészítője, millió opciót, virtuális társat, ellenfelet, nehezítést nyithatunk meg, legalább két-három órát hozzátesz a játékidőhöz, ha mindent meg akarunk itt nyitni.



Amint azonban elkezdődik a buli, elfelejtjük ezt, ez az óra ugyanis minden Mass Effect-rajongó álma. Tényleg, ha kicsit is kötődsz Garrushoz, Mirandához, Talihoz, Wrexhez, vagy bármelyik másik karakterhez, folyamatosan vigyorogva fogod nézni az eseményeket. A pontos forgatókönyv ráadásul elképesztően változatosan alakulhat korábbi döntéseinktől, a letöltött DLC-ktől, Shepard nemétől és romantikus szálaitól, no meg a partival kapcsolatos döntéseinktől függően. Az mindenesetre biztos pont, hogy szinte minden pillanat valami belső poén, célzás valami Mass Effect mémre (végre kiderül, hogy Tali milyen illatú!), vagy a negyedik fal vidám áttörése, kikacsintás a játékosra. 



És mindezzel még nincs is vége a dolgoknak, hisz a legtöbb ismerősünkkel még egyszer összefuthatunk a városban is – itt is Wrex viszi a prímet, aki a kocsmában omlik össze, mert az ismét termékennyé vált krogan nők nem hagyják aludni, de Joker története se semmi, aki egy botrányosan durva hazugsággal akar ingyen piához jutni a bárpultnál. Amúgy a poénok, a célzások az egész DLC-re jellemzőek, még a harcokkal teli részekre is: hihetetlen beszólások, szokatlanul nagypofájú társak kísérnek minket végig. Ha pedig a jótékonysági bálra Ashley-t visszük, elképesztő szövegeket fogunk hallani, amikor időnyerés céljából rászabadítjuk valamelyik őrre.



Mint elmebeteg Mass Effect rajongó, nyugodt szívvel jelentem ki, hogy elképesztően jól sikerült a lezárás. Nagyon sokat nevettem és izgultam a játék alatt. Az összes részt többször végigjátszottam, és engem is mint sokan másokat, már-már kötödés fűzött egy-egy karakter sorsához. És nagyon jó volt látni, hogy a BioWare a zűrös harmadik rész indulása óta, ilyen gondos munkát adott ki a kezei közül. A DLC mérete 5gb fölé rúg, de minden pénzt megér. Aki hasonlóan hozzám imádja őket, annak biztosan nem csak egyszeri élmény lesz, mert újra előfogja venni, hogy szenvedjen, nevessen, izguljon, harcoljon a "barátaival" egy szebb világért.