powered by www.bluechip.hu

Globalstar Sat-Fi

A Globalstar segítségével bárhol kapcsolatban maradhatunk

by Blake Dashed
2014. July 30. 09:10
Címkék: internet, wifi
Műholdas telefonok már évek óta léteznek, azonban a műholdas hotspot arénában csak most kezd kibontakozni a verseny, amibe nemrég csatlakozott be a Globalstar is legújabb készülékével.

A szatellites hotspotok célja, hogy okoseszközeinkkel a világ legeldugottabb helyein is képesek legyünk csatlakozni a világhálóhoz. A Sat-Fi is egyfajta hotspotnak tekinthető, persze nem a hétköznapi értelemben, hiszen a műholdak jeleit szórja tovább a 2.4 GHz-es frekvencián 100 mW-os erősséggel. Így a legbikább műholdas jelző kicsit csalóka, legalábbis relatív, de az biztos, hogy nem fogunk HD filmeket streamelni a sivatag közepén vagy egy transzatlanti átkelés közben. Igaz, hogy 4x olyan gyors, mint a versenytárs Iridium Go!, de csak a 2,4 kbps négyszereséről beszélhetünk, így az Iridiumnál lényegesen nagyobb válaszfaltégla méretű sebességrekorder egység mindössze 9,6 kbps sávszélességre képes.


Egyértelműen nem böngészésre vagy médiatartalmak letöltésére találták ki, hanem nagyrészt szöveg és hang alapú kommunikációra korlátozódik a használata, ám ennek megfelelően emailek, SMS-ek és hangüzenetek továbbítására kiválóan alkalmas egyszerre maximum 8 eszközön, 30 méteres hatótávolság mellett. 

A hotspot használatához szükség van a feltelepített Sat-Fi alkalmazásra, ami mobileszközöknél iOS- és Android operációs rendszert feltételez, továbbá elengedhetetlen egy erős külső antenna felszerelése is, ami a szatellitek jeleit fogja majd, de amúgy -30 és +60 Celsius fok között lényegében bárhol bevethető a műholdas net.



Egyedül a lefedettség korlátozódik még egyelőre Észak-Amerikára, viszont a cég saját bevallása szerint közel 1 milliárd dollárt invesztált a műholdas hálózat fejlesztésére, így nem meglepő, hogy 2014. negyedik negyedévében már a Globalstar Home Zone területére (Európában és Dél-Amerikában) is elérhetővé teszik a Sat-Fi szolgáltatást.



A Globalstar elsősorban az energiaszektorban, az építőiparban, szállítmányozási cégeknél, óceánjárókon és a mentőszolgálatoknál lát fantáziát a Sat-Fi terjesztésére, azelőfizetési díjakat így nagyrészt ezekből a szektorokból várhatja. Maga a díjazás nem kilobyte alapú lesz, hanem percdíjakkal operál (de már korlátlan csomagokat is kínálnak) plusz a szolgáltatásra havi, illetve opcionálisan éves előfizetés is vonatkozik, a havidíjas csomagok 40 és 150 dollár között szóródnak (~9.000-34.000 Ft), a Sat-Fi 16 x 16 x 6.1 cm-es készüléke pedig 999$-os (~225.000 Ft) kezdeti beruházást jelent.