powered by www.bluechip.hu

A méret igenis számít – a(z okos)telefon alakváltozásainak rövid története

A telefon mérete az utóbbi évtizedekben az aktuális felhasználói lehetőségekhez igazodott.

by Zulu
2013. August 28. 17:39
Címkék: lg, Okostelefon, oled
Jelenleg a vezetékes, műanyag borítású asztali telefonok, az aprócska méretű, „buta” mobilok és a nagyképű okostelefonok eltérő mértékben, de egyaránt használatban vannak. Az aktuális felhasználói trendek egyértelműen a nagyobb kijelzős okostelefonok felé mutatnak, hiszen kényelmesebb és élvezetesebb a különféle multimédiás és szöveges tartalmakat nagyobb kijelzőn nézni. Hogy mi lesz a mobiltelefónia jövője, és mit lehet még kihozni a kijelzőből? Az okosórától az okosszemüvegig sokféle megoldás felmerült már, az LG első hajlékony kijelzős telefonjai például várhatóan 2013 végén jelennek majd meg.


Halló, itt vagyok 

A mai tinédzserek legfeljebb retro okostelefon alkalmazásokból és filmekből ismerhetik a forgó tárcsázás kattogó hangját.  Nem is olyan régen, mindössze három évtizeddel ezelőtt azonban még egyáltalán nem volt mindennapos a telefon a háztartásokban. Jó előre igényelni kellett az asztali, vezetékes telefonkészüléket, amely mindössze néhány színben volt elérhető. Sokan emlékeznek még néhány évvel később a mobiltelefon-korszak hajnalára, a táskányi méretű akkumulátorokkal ellátott telefonkészülékekre, amelyeket a mai fogalmak szerint nem neveznénk mobilnak. A mobiltelefonok elterjedésének korszakában a technikai fejlettség még a minél kisebb méretben nyilvánult meg. A készülékek egyre apróbbak lettek, ugyanakkor funkciókban egyre gazdagabbá váltak: magától értetődő lett az ébresztőóra, a fényképezőgép, a játékok és a mobilinternet elődje, a nehézkesen használható, ezért mára elfeledett funkció, a WAP. 

A mobiltelefon és a szélessávú internet találkozása 

Az internet hasonló karriert futott be az elmúlt két évtizedben, mint a telefon. A kezdetben hidegháborús védelmi célokat szolgáló belső katonai levelező rendszer mára az üzleti- és a magánélet megkerülhetetlen és mindent átható terepévé vált.  Szintén nem kell túl idősnek lenni ahhoz, hogy emlékezzünk arra a recsegő hangra, ami a betárcsázós internetet kísérte, amikor még össze kellett hangolni a család életét, hogy ki vár épp telefont, és ki szeretne fél óra alatt betölteni egy weboldalt. Mindössze pár év alatt azonban az internetszolgáltatás sebessége a hálózati fejlesztések következtében sokszorosára nőtt, a betárcsázós, modemes netet követte az ISDN, az ADSL, és a kábeles net, illetve általánosan elterjedté vált a Wifi, ami az internetet valóban mindenhol elérhetővé tette. Az internet pedig szépen lassan átköltözött a mobiltelefonra is és a multimédiás tartalmakkal együtt teljesen átalakította annak használatát. Megjelent a GPRS, az EDGE, majd a 2G, 2,5G a 3G, és a legújabb, a 4G.


Azzal, hogy az internet ráköltözött a mobiltelefonunkra, megszületett a jelenkor információs, kommunikációs csúcskészüléke és tudásközpontja, az okostelefon. 

A könnyebb használhatóság érdekében a kijelzők mérete, a processzorok számítási sebessége, az akkumulátorok üzemideje, vagy éppen a telefon kamerájának a felbontása is egyre nagyobb lett.

Mindeközben a színfalak mögött kiélezett verseny folyik a mobiltelefon gyártók között, mind a hardver, mind pedig a mindennapi életet megkönnyítő szoftverek tekintetében. A mobiltechnológia csúcsát képviselő készülék, a nemrég New Yorkban bemutatott LG G2 okostelefon például már 5,2 hüvelykes kijelzőt, 2,26 GHz-es Qualcomm® Snapdragon™ 800-as processzort, és tekintélyt parancsoló, 13 megapixeles kamerát kapott. A vásárlók szemében döntő szempont, hogy a készülék mennyire a felhasználóbarát. Az LG éppen ezért az okostelefon használók igényeinek figyelembevételével újszerű megoldásokkal ruházta fel legújabb csúcskészülékét, a G2-t. A legszembetűnőbb ilyen újítás az, hogy a gyártó a telefon hátlapjára helyezte a gombokat (Rear Key). Mivel az okostelefonok használata közben a felhasználók mutatóujja eleve a telefon hátlapján van, az ott elhelyezett gombokkal a készülék irányítása sokkal kényelmesebbé válik. A kutatások azt is megmutatták, hogy ezzel a megoldással ritkábban csúszik ki a kézből a telefon hangerő-szabályozás és telefonálás közben. A felhasználóbarát kezelést szolgálja továbbá a két koppintással feléledő kezdőképernyő (KnockON), vagy a bejövő hívásnál pusztán a fülhöz emeléssel történő hívásfogadás. 

Egy sima, egy hajlított?

A további fejlődés kulcsa jelen pillanatban minden kétséget kizáróan a kijelző. A felhasználói igények a minél nagyobb kijelző felé mutatnak, a nagyméretű kijelzők azonban sokszor komoly vastagságot illetve súlyt jelentenek, ami nagyban csökkenti a felhasználói élményt. Az LG Electronics testvérvállalata, az LG Display válasza erre a problémára az volt, hogy nemrégiben 5,5”-es okostelefon panelt mutatott be, amely mindössze 1,2 milliméter vastag, 2560 x 1440 felbontás és 538 ppi pixelsűrűség mellett.

Egy izgalmas és a mobilkészülékek teljesen új generációját életre hívó innováció a rugalmas, vagy hajlítható kijelző. A gyártók már korábban is próbálkoztak olyan hajlékony kijelzők kifejlesztésével, amelyek a nagy terhelésnek számító videotartalmak lejátszására is alkalmasak. Az LG azonban jelentős áttörést ért el: a vállalat saját OLED technológiáját használja azoknak a problémáknak a megoldására, amelyeket a kép hajlított felületen történő megjelenítése felvet. Az LG OLED-paneljei ráadásul elég strapabíróak ahhoz, hogy üvegborításra se legyen szükség. Ez a megoldás számos új lehetőséget nyit meg a tervezőmérnökök előtt. A vásárlók szempontjából még fontosabb, hogy az LG ezáltal olyan telefonokat lesz képes gyártani, amelyek szabadon hajlíthatók, görbíthetők és egyéb igénybevételnek is kitehetők a törés veszélye nélkül. 


A hajlítható kijelző az eddig csak a sci-fikből ismerős, hordható okos mobilkészülékek világát vetíti előre, aminek az első hírnökei, az okos szemüveg, vagy az okos óra már a küszöbön állnak. Az, hogy a hajlítható kijelzők milyen további forradalmat indítanak el a telefonok kinézetében és használatában, az a tervező mérnökök fantáziája mellett a felhasználók visszajelzésein is múlik.